Efter att Börje Carlstedt tagit realen 1959 jobbade han hela sommaren hos byggmästare Erik Sjöblom.
– Han fick i uppdrag att bygga om stadshusets tak. Tidigare var det platt. Jag var med och hissade och halade flaggor i ungdomen och passade då på att spela lite fotboll där med kompisar, säger han.
Men Börje Carlstedt var tidigt inne på att han skulle åka till Sverige och arbeta. Han hade bekanta i Älvsjö där han fick bo.
– Det var i januari 1960 som jag åkte över och dagen efter gick jag runt och sökte jobb. Först på Enskilda banken men det kände jag att det inte riktigt passade mig. Sedan gick jag till LM Ericsson och där fick jag arbete.
Tillsammans med mannen som anställde honom de gick runt och tittade på vad hans arbetsuppgifter skulle bli.
– Han hade ett gott öga till ålänningar och norrlänningar. Han sade att dem kunde man lita på.
Börje Carlstedt började arbeta redan följande dag.
– Där jobbade jag fram till 1962 och jag sysslade mest med militär elektronik. Bland annat var jag med och byggde utrustning till Lansen och Draken.
Utbildning på kvällstid
Börje Carlstedt slutade sedan på LM Ericsson och då såg han en annons där de sökte personal till Re-Foto.
– Det var mörkrumsarbete och fotografering. Jag sökte och fick jobbet. Det var en väldigt lärorik tid. Jag fotograferade bröllop, begravningar och teateruppsättningar.
Men han ville tillbaka till Sverige och tack vare hans erfarenhet från jobbet på Re-Foto fick han nästan direkt arbete vid Åhlén & Åkerlund.
– Det var ett fint jobb. Men samtidigt började jag fundera på att utbilda mig till ingenjör kvällstid.
Börje Carlstedt bodde inneboende hos en dam där även en annan kille bodde.
– Han knackade på en kväll och frågade om jag inte skulle börja plugga. Jag sa att jag inte visste hur jag skulle få tag i ansökningspapper.
Killen hjälpte Börje Carlstedt med ansökningsblanketter och bestämde att han skulle posta dem.
– Jag började studera till ingenjör kvällstid på Stockholms stads tekniska aftonskola samtidigt som jag arbetade dagtid.
Börje Carlstedt fick en dag syn på en annons av Xerox kopieringsmaskiner.
– Jag fick jobb med att serva dessa maskiner. Men först gick jag en intern utbildning. Vi fick sedan tilldelade oss olika distrikt och jag fick Stockholms centrum. Jag jobbade med detta tills jag tog min ingenjörsexamen 1968.
I slutet av utbildningen tog Börje Carlstedt ledigt från arbetet för att studera klart.
– Jag läste dygnet runt och blev till sist helt utmattad. Jag visste inte hur jag skulle orka.
Eget företag
För att orka med skrivningarna gick Börje Carlstedt till doktorn.
– Jag frågade om jag kunde få något utskrivet så jag skulle orka med de sista skrivningarna. Läkaren frågade när första skrivningen var och när den sista var. Jag fick en flaska med något, jag vet inte vad, men efter två dagar studsade jag mellan golv och tak.
Han har fortfarande ingen aning om vad medicinen innehöll men har inte tagit något liknande sedan dess.
Förutom att studera och arbeta startade han även en egen firma, Cainby Carlstedts ingenjörbyrå.
– Den hade jag startat som enskild firma redan 1965 men 1968 blev den ett aktiebolag, Cainby Sverige Ab.
Han fick mycket jobb och hade många stora kunder. Bland annat fick firman löda kretskort till Siemens hjärt- och lungmaskiner.
– Det var precisionsarbete. Deras egen löderska kom till oss och vi arbetade från fredag till söndag då allt skulle vara klart för leverans.
Det ena gav det andra och även privatpersoner kom med önskemål av olika slag.
– Bland annat fick vi uppdrag att göra en vägg med dolt utrymme. Det skulle också göras över en helg.
Sedan arbetade han också vid Forserums industri Ab med att bland annat serva reservkraftsutrustningar vid militäranläggningar, större sågverk och metallindustrier.
Börje Carlstedt började allt oftare åka hem till Åland. Han hade nya idéer med sig hem som till exempel egna aluminiumprofiler för att tillverka moderna skyltar som passade in på bland annat den blomstrande färjetrafiken
Flyttade till Åland
Börje Carlstedt besökte därför de olika rederierna på Åland för att erbjuda sina tjänster.
Han åkte över till Åland på fredagarna och på lördagarna besökte han rederierna.
– När jag kom till Rederi Ab Sally dit Sven-Erik Johansson bjudit in mig så hade han ett ärende att göra innan han och jag skulle diskutera. Jag satte mig och drack kaffe och tog en av smörgåsarna som var färdigt bredda. Då kom Algot Johansson in, tittade på mig och sa ”ska du ät mäj ur husä”, säger Börje Carlstedt och skrattar.
Men Algot Johansson slog sig ner och lyssnade vad Börje Carlstedt hade att erbjuda och föreslog sedan att han skulle flytta hem företaget till Åland.
– Han sa att jag aldrig skulle vara utan jobb.
Börje Carlstedt diskuterade med sin hustru och de bestämde att de skulle flytta till Åland. Han avslutade företaget Cainby Sverige Ab och startade sedan Cainby Ab på Åland.
– Att vi tog beslutet att flytta berodde också mycket på att vår dotter föddes i juli 1972 och vi ville att hon skulle få en lugn och bra uppväxt.
I februari 1973 slog Cainby upp portarna.
– Vi kunde efter ett tag också erbjuda screentryck och kopieringsservice. Företaget växte snabbt och som mest hade Cainby ett 20-tal anställda. Personalen vi hade var helt suverän och själva kärnan i vårt företag. Samarbetet med dem minns jag med enorm glädje och tacksamhet, säger han.
Film och snickeri
Börje Carlstedt var noga med att ligga i framkant då det gällde teknologin, vilket blev hans affärsidé.
– Vi åkte på mässor runt om i Europa för att se det senaste inom området.
2006 sålde han sedan företaget till Anders Rundberg.
– Jag kände att det var dags för yngre att ta över. Ibland åker jag och hälsar på och det känns bra i hjärtat att det går bra.
Vad gör du nu om dagarna?
– Tiden går så fort. Men jag sitter aldrig stilla. Jag vill ha något att göra hela tiden. Ofta hjälper jag vänner och familj med reparationer och snickerier då det behövs. Efter att jag flyttade från Föglö, där jag bodde i 20 år, till Mariehamn och sålde min älskade snipa så har jag i stället köpt en husbil som jag åker runt med under somrarna.
Börje Carlstedt har också en hel del filmprojekt som han håller på att klippa och färdigställa.
– Jag har dokumenterat allt från familj, släkt till rederiernas fartygsbyggen och Ålands utveckling. Just nu klipper jag och digitaliserar mina äldsta 8mm filmer. Ett gediget arbete.
Han har hela sitt liv haft ett stort intresse för film och köpte sin första filmkamera 1961, en Canon, som vart efter bytts ut till senaste digitalteknik.
– Sedan umgås jag mycket med mitt barnbarn Johannes, vi delar det stora intresset för teknik och elektronik och har alltid haft många projekt tillsammans, säger han.
» Födelsedag 80 år
Börje Carlstedt
Namn: Carl Börje Carlstedt.
Född: Den 31 oktober 1941 i Mariehamn.
Bor: I Mariehamn.
Yrke: Ingenjör.
Familj: Dottern Jenny och barnbarnet Johannes.
Intressen: Musik, film, husbilen, arbetet har också varit ett stort intresse.
Firar: Bortrest.