Föreningen Vårt hjärta ordnar olika aktiviteter för sina medlemmar. Bland aktiviteterna finns bland annat vattengymnastik med Gujan Östman och träningsgrupper med Johanna Lundberg vid Rehab City.
– Jag har fyra vattengymnastikgrupper och en styrkegrupp för medlemmar i Vårt hjärta, säger Gujan Östman.
Johanna Lundberg i sin tur har två grupper, en hjärthälsa och en kom i gång.
– Sedan har jag också individuella konsultationer, säger hon.
Båda tycker att det är viktigt att man tänker på sin hjärthälsa.
– Hjärtat är en muskel som ska arbeta. Även då man varit med om en infarkt eller annan hjärtsjukdom ska man våga träna, säger Johanna Lundberg.
Just att våga, att ta steget att börja träna kan vara en hög tröskel att komma över.
– Rädslan kan sätta hinder men man kan komma över den genom till exempel en individuell konsultation där man går igenom vad som skrämmer och hur man ska gå vidare, säger Johanna Lundberg.
Både hon och Gujan Östman är överens om att man definitivt inte ska börja träna för tidigt efter till exempel en operation eller infarkt.
– Först måste hjärtat läka. Jag brukar ibland få säga stopp för att någon vill börja träna för tidigt, säger Gujan Östman.
Lära sig känna efter
Många är också oroliga över att de inte vet hur mycket de kan ta i eller klarar av efter en infarkt eller operation.
– Man får anstränga sig ganska mycket men många har inte fått de verktyg de behöver för att våga ta i. Till exempel kanske de har svårt att själva känna hur mycket kroppen klarar av eller hur det känns då det är tungt eller lätt. En del kanske inte vågar ta i trots att de bra skulle klarar av det. I dessa fall är det viktigt att vi som håller i träningen finns där och hjälper till, säger Johanna Lundberg.
– Då man är osäker kan man bli väldigt vilsen. Att man får förhöjd puls då man anstränger sig är normalt, då får hjärtmuskeln jobba. Men man ska inte ta i så man blir blå om läpparna. Ibland får man se till att deltagare vilar ett tag innan de fortsätter, säger Gujan.
Att hålla koll på deltagarna är väldigt viktigt för Johanna Lundberg och Gujan Östman så att alla tränar på den nivå som är bäst just för den personen.
– I vatten blir man lätt och det kan vara enkelt att ta i lite för mycket. Då gäller det att ha ögonen med sig, säger Gujan Östman.
Att man kan träna allt från styrka till balans och kondition i vatten är något som gör träningen för de med hjärtproblem behaglig.
– Bara det att du går ner i det varma vattnet och det slår mot kroppen gör att du får i gång cirkulationen samtidigt som det ger en skön känsla, säger Gujan Östman.
Johanna Lundberg och Gujan Östman har båda små grupper som de arbetar med.
– Då är det lättare att se alla och hjälpa till där det behövs, säger Johanna Lundberg.
Ibland kan de som tränar hamna i en träning där de känner sig obekväma och inte vågar ta i lite mer. Då försöker Johanna Lundberg och Gujan Östman att pusha på och få deltagaren att våga ta ett steg till.
– Om man använder en hantel på ett kilo en termin kanske det är dags att prova på en hantel som väger ett och ett halv kilo eller två. Man måste våga utmana sig, säger Gujan Östman.
Motionera ute i naturen
Under coronapandemin har vissa gruppträningar varit inställda och då har Johanna Lundberg skickat ut hemträningsprogram.
– Jag hoppas att någon använt sig av dem, säger hon.
De uppmuntrar också till att ta promenader, gärna i skog och mark där man får träna både kondition och balans.
– Använd trappor och annat som finns tillgängligt. Har man gummiband hemma kan man träna styrka med det eller så kan man följa med något gympaprogram på tv. Det finns både i lokal tv och i Sveriges tv, säger Gujan Östman.
Både Johanna Lundberg och Gujan Östman har också hållit träning utomhus då det inte varit möjligt att vara inne.
– Man blir kreativ under sådana här förhållanden, säger Gujan Östman och skrattar.
Vad ska man göra om man vill ha hjälp att komma i gång med hjärtträning?
– För den som haft infarkt, blivit opererad, har hjärtflimmer och annan hjärtsjukdom kan man kontakta föreningen Vårt hjärta. Där finns verksamhetsledare Catrin Schönberg som kan lotsa vidare till rätt instans eller person, säger Johanna Lundberg.
– Man ska inte vara rädd att ta kontakt och börja träna. Vi ska leva vidare men kanske inte på samma sätt som tidigare. Alla vill ha ett liv med kvalitet. Man kan alltid fortsätta att stärka sitt hjärta oberoende av ålder. Det är aldrig för sent att komma i gång och komma vidare, säger Gujan Östman.
Gujans ”bara att göra det” för att få i gång cirkulationen i kroppen
Rulla axlarna bakåt tio gånger och framåt tio gånger.
Rulla höfterna åt höger tio gånger och åt vänster tio gånger.
Böj knäna och tryck vänster armbåge mot höger knä tio gånger och sedan höger armbåge mot vänster knä tio gånger.
Håll hjärtat i form
Gå ut och promenera.
Gå i skogen där övar man både balans och kondition.
Gå i trappor.
Jobba med styrka på olika sätt för att stärka kroppens olika muskler.
Hjärtat är en muskel som behöver stärkas liksom övriga muskler i kroppen.