Nu ordnar Röda Korset på Åland en vänkurs för den som vill bli vän eller vänfamilj till de kvotflyktingar som kommer till Åland under hösten.
– På kursen får man delta i olika föreläsningar om flyktingsituationen i världen, mottagandet i kommunen, delta i en träningscirkel mot rasism och höra om erfarenheter från tidigare vänner och flyktingar, säger Linda Johansson, samordnare för social och mångkulturell verksamhet på Röda Korset.
Kursen kommer hållas den 5-6 och 12-13 oktober.
– Jag tycker att den som är intresserad ska gå. Jag ångrar absolut inte att jag blev vän till en flyktingfamilj, säger Johanna Borgström.
Hon säger att det berikat både hennes och hela familjens liv.
– Det har varit bra att barnen fått lära känna en flyktingfamilj på nära håll och att de fått se att det finns sådana som inte har någonting. Det har varit hälsosamt för oss alla, säger hon.
Hanan Esmail kan i sin tur inte nog poängtera hur viktig Johanna Borgström och hennes familj varit för henne.
– Hon är en bra person som hjälpt oss hela tiden, säger Hanan Esmail.
Tolka via app
Första dagen efter att kvotflyktingarna kommit till Åland blev intensiv liksom de följande månaderna.
– Det blev mycket. De visste ingenting och inte förstod vi varandra. Det slutade med att vi använde en app på Google där jag pratade svenska och det jag sade översattes, säger Johanna Borgström.
– Ibland blev det helt fel. Raka motsatsen till vad som sades, säger Hanan Esmail och skrattar.
Men med gester och kroppsspråk kom de långt.
– Då vi fick veta att vi skulle till Finland tränade vi på finska så att vi skulle kunna några ord. Men det hjälpte ju inte här, säger Hanan Esmail.
– Som tur var kan jag finska så de ord som hon sade förstod jag, säger Johanna Borgström.
Vad var det svåraste med att komma hit?
– Förutom språket så var det vädret. Vi kom i oktober, det var kallt och mörkt. Men jag hade tankat en hel del sol innan vi åkte från Turkiet. Jag hade sett på hur vädret skulle vara i Finland, säger Hanan Esmail.
Hon är väldigt glad och samtidigt förvånad över hur väl mottagna flyktingarna blev då de kom.
– Det ordnades välkomstfest och allt blev att kännas så tryggt och bra, säger Hanan Esmail.
Röda korset på Åland har också ordnat fler träffar där flyktingfamiljerna och vänfamiljerna fått träffas och umgås.
– En flyktingfamilj kan ha fler vänner eller vänfamiljer. Man kan på det sättet göra olika saker med olika vänner, säger Linda Johansson.
– I början drack vi en hel del kaffe och pratade. Vi visade affärer där man kunde köpa mat. Allt var nytt för dem, säger Johanna Borgström.
Frivillig vänverksamhet
Hanan Esmail tycker att det är väldigt viktigt och nyttigt att få en eller fler vänfamiljer.
– Det har varit jättebra, säger hon.
Johanna Borgström påpekar att det är viktigt att komma ihåg att man som vän eller vänfamilj ska finnas där men inte ta ansvar för sådana saker som hör till kommun eller socialen.
– Det som handlar om skola, skatter, bank och FPA hör till kommunens ansvar eller KST i dag, säger hon.
Att vara vän är att göra de roliga sakerna. Att se till att flyktingfamiljen får uppleva och vara med om olika saker som sker i samhället.
– Vi har fiskat, simmat, spelat spel och gjort utflykter, säger Johanna Borgström.
Hanan Esmail har gått och kommer att fortsätta gå kurser på Medis. Hon vill lära sig bättre svenska och hoppas på att hon ska kunna läsa kurser som ger henne grundskolexamen.
– Jag skulle sedan vilja studera till frisör på yrkesskolan. Men det kan jag inte nu eftersom jag inte har några betyg för det. Jag är utbildad frisör i Syrien sedan tidigare, säger hon.
Hanan Esmail och Johanna Borgström håller fortfarande kontakten trots att de inte längre bor grannar.
– Hon är som en syster från ett annat liv, säger Johanna Borgström.