I Trottingen, en ort i södra Tyskland, är Jürgen Bogle född och uppvuxen. Men redan tidigt gav han sig ut i världen för att studera och arbeta. Först bodde han 14 år i Berlin, sedan tre månader i Tel Aviv innan han flyttade till Bern i Schweiz där han gjorde sin master.
I Berlin träffade han sin partner som kommer från Åbo.
– Han ville flytta med mig till Bern men det är svårt för utlänningar att få stanna om man inte ska studera eller har ett jobb.
I stället fick Jürgen Bogle pendla mellan Bern och Åbo så ofta han kunde. Efter studierna fick han inte något jobb i Schweiz och då bestämde han sig för att flytta till Åbo.
– 2018 fick jag ett jobberbjudande vid fiskodlingen i Föglö och jag flyttade till Åland.
Men att flytta från en storstad till ett litet samhälle var inte lätt. Efter ett tag flyttade Jürgen Bogle från Föglö till Mariehamn.
– Att flytta till Åland var det bästa beslut jag har tagit. Jag har hela tiden flyttat från en plats till en annan. Jag har varit som ett löv i vinden. 2019 eller om det var 2010 kände jag att här skulle jag stanna. Jag ville inte flytta mera.
Jürgen Bogle tycker att han nu har ett lyckligt liv och att han kommit in i det åländska samhället på ett bra sätt.
Finns alltid en väg
Han är engagerad i klubbhuset Pelarens verksamhet och han känner att psykisk ohälsa är ett ämne som är viktigt att arbeta med.
– Det är många som kämpar med psykisk ohälsa i samhället i dag. Det är viktigt att nå ut med budskapet att vem som helst kan drabbas.
Jürgen Bogle har själv föreläst om sina egna erfarenheter av psykisk ohälsa.
– Främst vid yrkesgymnasiet. Jag berättar om mitt liv och att det finns en väg att leva med psykisk ohälsa, säger han.
Tillsammans med Bruno Fischer som är gestaltterapeut drar Jürgen Bogle en stödgrupp.
– De som kommer till gruppen uppskattar att den finns. Där får man utbyta erfarenheter och kommer bort från isolering och ensamhet. Det är många som blir isolerade och känner sig ensamma. Ännu mera nu under pandemin.
Vid klubbhuset Pelaren blir alla sedda och alla är delaktiga i verksamheten på olika sätt.
– Det räddade mig. Nu är jag med i den internationella verksamheten och har haft möjlighet att resa en hel del. Det känns jättegivande, säger han.
Längtar efter hembygdsrätt
På fritiden ägnar sig Jürgen Bogle åt forskning inom antisemitism och judendom.
Själv är han jude och känner att han på ett sätt valt sida.
– Jag är medlem i Åbo judiska församling. Det är en ortodox församling som är konservativ och följer ord för ord vad som står i Toran. Själv har jag en personlig nivå av tro vilket jag tror att alla har mer eller mindre.
Vad har du för förhoppningar och planer för framtiden?
– Jag vill fortsätta bo på Åland och hoppas att min partner också vill komma och bo här. Vi har planer på att gifta oss i augusti nästa år här.
Jürgen Bogle hoppas också på att han ska bli antagen till Åbo Akademi där han vill studera och forska i judiastik.
– Jag vill doktorera. Jag tycker om att forska och gräva djupt i något ämne.
Han är lycklig och glad över att han nu mår bättre än han någonsin gjort tidigare och han vill passa på att njuta av livet.
– Jag har ingen som helst längtan tillbaka till Tyskland. Det jag mest längtar efter är att få hembygdsrätt. Då kanske jag kunde köpa mig ett litet torp eller stuga i skärgården. Det skulle vara underbart, säger han.
» Födelsedag 40 år
Jürgen Bogle
Namn: Jonah Jehoshua Jürgen Bogle.
Född: Den 3 augusti 1981 i Tottlingen, Tyskland.
Bor: I Mariehamn.
Yrke: Erfarenhetsexpert, scenkonstnär.
Familj: En partner i Åbo.
Intressen: Läsa, forska, vara ute i naturen.
Firat: På grund av covid-19 har Jürgen inte firat så mycket. Men en middag med goda vänner har det blivit.