Karl-Gustaf Förström är född och uppvuxen i Ekenäs. Efter skolgång och beväringstid visste han inte riktigt vad han skulle bli eller utbilda sig till.
Eftersom pappa var stamanställd på Dragsviks garnison tyckte jag att jag också kunde jobba där.
Efter sju år kände Karl-Gustaf Förström att han ville studera. Han utbildade sig till tekniker i Helsingfors.
– När jag kom tillbaka började jag tänka att jag inte kunde bli kvar eftersom det inte fanns jobb som motsvarade min utbildning. Jag råkade läsa en annons i Hufvudstadsbladet att Ålands telefondistrikt sökte en transmissionstekniker.
Han skickade in en ansökan och efter ett tag ringde Helmer Ögård, chef för det åländska telefondistriktet, och meddelade att jobbet var hans.
I oktober 1971 började Karl-Gustaf Förström sitt arbete på Åland. Familjen med frun Kirsti och döttrarna Seidi och Jannica blev kvar eftersom han hade inte hittat någon bostad ännu.
– Efter många om och men fick vi en radhuslägenhet i Östernäs. Den var inte inflyttningsklar den 6 december när den resterande familjen kom så vi fick bo på Strandnäs motell tills lägenheten blev ledig.
Familjen Förström fick fira julen på motellet där de endast hade tillgång till två kokplattor att laga julmaten på.
– Frun kokade lutfisk men glömde att den skulle ligga i blöt innan. Den blev inte bra och efter det vägrar äldsta dottern att äta lutfisk, säger Karl-Gustaf Förström och skrattar.
När de väl flyttat in i lägenheten kunde familjen andas ut.
– Det var en fin lägenhet med badkar där barnen trivdes ypperligt. Vi var inte vana med sådana bekvämligheter i Dragsvik, säger han.
Från skärgården ut i världen
Karl-Gustaf Förström började sitt arbete ute i den åländska skärgården där telefontrafiken ännu var manuell. Han var med om att bygga upp radiolänkar, master och antenner för telefontrafiken.
– Vid sidan om började vi också bygga upp mobiltelefontrafiken.
Efter ett tag fick Karl-Gustaf Förström erbjudande om ett konsultuppdrag i Frankrike.
– Det var ett företag som förmedlade experter som kunde installera nät på olika platser i världen. I Paris skulle jag vara med och bygga det första mobilnätet inom Paris. Det var ett samarbete mellan Nokia och Alcatel. Jag åkte runt och mätte in basstationerna och såg till att det skulle fungera.
Följande uppdrag Karl-Gustaf Förström fick var i Thailand. Där var han 1990 till 1992.
– Mobilnätet skulle byggas ut i hela landet så jag åkte runt med en chaufför och en montör. När vi en dag åkte ut mot nordöstra Thailand blev vi stoppade i en kontroll för att vi kört för fort.
Chauffören blev kallad till polisen och fick böta 200 bath. På vägen tillbaka hände samma sak och chauffören blev kallad till polisen på nytt.
– Men den gången såg han betydligt gladare ut när han kom tillbaka. Han hade sluppit böterna eftersom han förklarade att han blivit stoppad en gång redan och betalat 200 bath. De tyckte synd om honom.
När Karl-Gustaf Förström kom hem igen var det stora omorganisationer på gång på hemmaplan.
– Alla inom enheten avskedades och fick söka jobb på nytt. Jag fick arbete på transmissionsavdelningen och fick skaffa personal till de jobb som fanns kvar.
Efter ett tag fick Karl-Gustaf Förström ytterligare ett projekt, denna gång i Java i Indonesien.
– Det skulle byggas radiolänkar och fibernät. Jag blev stationerad i Bandung. En stad med cirka fyra miljoner invånare. Staden ligger ungefär 1.000 meter över havet. Där var jag fyra månader innan jag förflyttades till Surabaya. Där gjorde jag inmätningar för fibernät.
I Surabaya stannade han i fem månader innan han åkte tillbaka hem.
– Jag blev inte hemma länge innan det bar av till Sri Lanka.
Kunde kysst marken
I Sri Lanka var Karl-Gustaf Förström stationerad i Colombo. Med sig hade han också sin fru Kirsti.
– Där skulle jag också hjälpa till med telekommunikationsnätet över hela landet förutom i norr där de Tamilska tigrarna härjade.
Medan han var där var han med om ett par skrämmande upplevelser.
– En gång hade vi ett möte på femte våningen i ett hus vid huvudgatan i Colombo. Medan vi satt där small det till. Alla lade sig ner på golvet och jag tänkte att nu har de sprängt huset där vi är.
Men det visade sig att det var banken, några hundra meter från platsen där Karl-Gustaf Förström befann sig som sprängts.
– Hela telefonkommunikationen låg nere och jag kunde inte ringa hem till Kirsti för att berätta vad som hänt. Hon var jätteorolig att det hänt mig något. Men jag klarade mig fast det var många som dog och skadade sig i attacken.
De ville åka hem men både Kirsti och Karl-Gustaf Förström övertalades att stanna. Men de skulle hinna vara med om ännu en attack innan de kunde åka hem.
– Kirsti vaknade en natt och såg att himlen var blodröd. Vi såg sedan på tv:n att en stor oljedepå sprängts. Det blev ransonering av bränsle. Jag bestämde mig för att vi skulle åka hem så snart jag fick en ersättare. När vi väl kom ut ur flyget i Mariehamn kändes det nästan som om jag skulle kunna böja mig ner och kyssa marken.
Karl-Gustaf Förström skulle åka på ännu ett uppdrag. Den här gången i Thailand. Där blev han kvar i ett år innan projektet avbröts på grund av att valutan kraschade.
– Efter det stannade jag hemma och arbetade kvar tills jag gick i pension. Vi har fortsatt att resa och senast var vi på interrail i en månad. Det tyckte vi båda var väldigt trevligt.
Förr hade familjen en stuga i Lumparland där Karl-Gustaf Förström gillade att odla och fixa.
– 2016 avslutade vi vårt stugliv. Men vi är nu med i Ålands trädgårdsförening och deltar i deras trevliga resor till fina trädgårdar. På gården här har vi fått tillstånd att plantera ett äppelträd och Kirsti planterar lökar så alla kan njuta av blommorna på våren. Vi trivs fantastiskt bra här, det måste jag säga.
» Födelsedag 80 år
Karl-Gustaf Förström
Namn: Karl-Gustaf Förström.
Född: Den 6 mars 1943 i Ekenäs.
Bor: I Mariehamn.
Yrke: Pensionerad distriktschef.
Familj: Fru Kirsti, döttrarna Seidi och Jannica med familjer i vilka ingår fem barnbarn.
Intressen: Fotografering, resor, trädgård och familjen.
Firar: Firar födelsedagen i Paris.