Webbinariet, ett seminaruim på nätet, om ofrivillig barnlöshet hålls den 21 januari via Zoom. Kvällen innan får deltagarna en länk till den e-postadress man uppgett vid anmälan.
– Tillfället kommer att bandas. Men för att se det i efterhand behöver man vara anmäld till webbinariet i förväg, säger Jenni Sundling vid Folkhälsan på Åland.
Den som deltar i webbinariet kommer att vara anonym och både kamera och mikrofon kommer att vara avslagna.
– Man kommer att kunna ställa frågor via en chatt under webbinariet. Även då kommer man att vara anonym.
Tre föreläsare medverkar Tarja Gustafsson, familjeterapeut är en av dem.
– Hon kommer att prata om tankar och känslor som kan uppkomma vid ofrivillig barnlöshet. Hur man kan hantera dem och hur det kan bli en del av livet, säger Jenni Sundling.
Skådespelaren Daniela Franzell berättar om hur det är att få barn efter en lång väntan med missfall och andra problem.
Mikaela Sonck är den tredje föreläsaren. Hon arbetar som kommunikationssekreterare vid Utbildningsradion i Stockholm.
– Hon är själv ofrivilligt barnlös och kommer att berätta om att alla inte kan få barn och att livet då blir annorlunda men för den skull inte fel, säger Jenni Sundling.
Samtalsgrupp på Åland
Enligt statistik har en femtedel i Finland mindre chans att bli gravida.
– Därför har vi också en samtalsgrupp inom Folkhälsan på Åland där deltagarna träffas en gång i månaden. Gruppledare är Terese Blåhed och gruppen träffas kvällstid.
Till gruppen kan den som har svårt att få barn, är under behandling för barnlöshet eller funderar på behandling komma.
– Både män och kvinnor är välkomna. Där kan man prata med andra i samma situation. Naturligvis har deltagarna tysthetslöfte. Man kan anmäla sig till gruppen när som helst, säger Jenni Sundling.
Att bli gravid eller att få ett barn efter många missfall innebär inte nödvändigtvis att man enbart känner glädje och lättnad. Det är lätt hänt att ens tidigare erfarenheter börjar spöka trots att det verkar som att ens längtan efter barn ska gå i uppfyllelse.
– Därför är det viktigt att inte glömma bort att bearbeta sina tidigare förluster så att den efterlängtade graviditeten och småbarnsåren kan bli så bra som möjligt. Kanske behöver blivande mammor med missfalls-erfarenheter en annan typ av stöd under sin graviditet och kanske också efter att barnet har fötts? Det är något som Daniela Franzén också kommer att ta upp i sin föreläsning, säger Jenni Sundling.
För att anmäla sig till webbinariet går man in på Folkhälsans hemsida, folkhalsan.ax, under fliken evenemang där man hittar anmälningsblanketten till webbinariet.
Vill man anmäla sig till samtalsgruppen går man in på folkhalsan.ax och där söker man sig fram till samtalsgrupper. Man kan också ta kontakt med Jenni Sundling på telefon 018-527 027 om man har några frågor gällande webbinariet eller samtalsgruppen.