Emilia Strandvik är född i Jomala men familjen flyttade till Helsingfors medan hon ännu bara var en baby.
– Sedan flyttade vi till Sjundeå innan vi kom tillbaka till Åland. Då var jag sex år gammal. Vi bodde i Mariehamn innan vi flyttade till Kungsö i Jomala där vi bor nu.
Emilia Strandvik gick låg- och mellanstadiet i Södersunda skola i Jomala och högstadiet gick hon i Kyrkby.
– Jag valde sedan att gå på Ålands lyceum för jag visste inte vad jag ville jobba med i framtiden. Jag tänkte att om jag går där kanske jag har fler valmöjligheter eftersom jag vill fortsätta studera.
Nu när Emilia Strandvik går tredje året på Ålands lyceum har hon kommit på vad hon vill göra i framtiden.
– Jag vill jobba inom sjukvården. Jag vill bli sjukskötare och barnmorska. Den insikten har jag fått efter att jag jobbat på Trobergshemmet som vårdare. Jag tycker väldigt mycket om att jobba med människor. Dessutom är min gudmor barnmorska och hon tycker att det är ett spännande yrke där ena dagen inte är den andra lik. Det passar mig.
Var ska du studera?
– Jag tänker söka till Yrkeshögskolan Novia i Åbo där de har en utbildning som kombinerar sjukskötar- och barnmorskeutbildningen. Dessutom är det nära att komma hem och göra praktik. Det känns bra.
Gillar utmaningar
Under hösten har Emilia Strandvik skrivit studenten i matematik, filosofi och engelska. I vår återstår svenska och hälsokunskap.
– Det känns bra nu men det har varit en ganska intensiv period. Nu blir det lite lugnare ett tag.
I stället har Emilia Strandvik skrivit in luciagruppen i sitt schema framöver.
Hur känns det att vara med i årets luciagrupp?
– Jag känner att det är ett fint uppdrag. Jag gillar utmaningar och att ha saker att göra. Jag ser fram emot att få vara med som frontfigur och få in så mycket pengar som möjligt till förmån för barnfamiljer på Åland.
Vad ser du fram emot mest?
– Det är en svår fråga. Men att möta nya människor och naturligtvis att få vara med och sjunga för dem på Trobergshemmet. Vi började sjunga luciasånger redan i somras eftersom de tycker så mycket om de sångerna.
Har du fått några tips från någon som varit med i luciagruppen tidigare?
– Det är några som dansar med Dunderdans som varit med och de säger alla att det var en rolig tid. Att man kommer nära varandra i luciagruppen och att det blir en rolig sak att minnas framöver.
Vad betyder luciatraditionen för dig?
– För mig betyder det främst gemenskap. Att samlas och sjunga sånger man känner igen och som ger trygghet. Vi brukar titta på luciamorgon på tv och sedan gå och se luciatåget. Det är flera i släkten som varit med i Ålands lucia därför är det extra kul att vara med.
Boet byggs på Åland
På fritiden dansar Emilia Strandvik med Dunderdans. Hon har också dansat vid Ålands musikinstitut.
– Jag började dansa med Funkykidz när jag var sex år och sedan fortsatt. Jag dansar mest balett, modern och lyrisk dans där man får använda musiken och förmedla känslor i dansen. Svårast är det att dansa balett. Det är en utmaning men det är roligt på samma gång. Man får verkligen ha tålamod och öva mycket.
Teater har Emilia Strandvik spelat i olika uppsättningar. Hon var med i ”Miramar” som dansare och i ”Mio min Mio”.
– Sedan har jag varit med i flera mindre uppsättningar och i en teater som Belcanto satte upp.
Hon har sjungit i kören Belcanto och även i en ÅMI-kör men i samband med studentskrivningarna har hon tagit en paus.
– Jag kommer säkert att ta upp sången igen. Det är en trevlig gemenskap i en kör och när alla stämmor sitter är det väldigt mäktigt att lyssna till. Det är också avslappnande, man tänker bara på sången.
Vid sidan av skolan jobbar Emilia Strandvik också som inhoppare vid Uncan och vid Trobergshemmet.
Vad har du för drömmar för framtiden?
– Att få jobba med människor. Jag ser verkligen fram emot att få börja jobba efter studierna. Jag vill komma hem till Åland och jobba här. Åland är en trygg plats att bo på. Kanske åker jag och jobbar utomlands men mitt bo byggs här på Åland.
Luciakandidat nr 1
Emilia Strandvik
Namn: Emilia Wilhelmina Strandvik.
Ålder: 18 år.
Bor: I Jomala.
Gör: Går tredje året i Ålands lyceum på humanistiska linjen.
Familj: Mamma Harriet, pappa Thomas, lillebror Daniel samt hunden Max.
Intressen: Dans, sång och teater.