Vi träffar familjen Donner på Lilla holmen, pappa Rasmus Donner, mamma Fia Donner och sönerna Sigge Donner och Melker Donner.
Om man inte visste vad Melker varit med om kan man inte tro det. Han är full av liv, skrattar och busar med sin pappa.
– Men han har ett stort ärr på bröstet efter operationen där de sydde ihop ett stort hål i hans hjärta då han var åtta veckor gammal, säger Fia Donner.
För att förklara för storebror Sigge varför lillebror har ett ärr på bröstet har Fia Donner sagt att ”alla superhjältar har ett märke på bröstet”.
När fick ni veta att Melkers hjärtfel var allvarligt?
– Det var när han blev sjuk. Jag trodde att han var förkyld men det visade sig att han hade hjärtsvikt och att det samlades vätska i lungorna. Man hade sett ett litet hål i hans hjärta efter förlossningen men att det var så litet så det skulle gå ihop av sig självt, säger Fia Donner.
Melker fick åka till ÅUCS (Åbo universitetscentralsjukhus). Där upptäcktes det att förutom ett litet hål hade han också ett större som behövde opereras.
– Vi stannade på intensiven i Åbo i en vecka och han vårdades sedan på ÅHS barnavdelning fram tills vi fick tid för operation i Helsingfors. Han fick ibland komma hem på dagarna men han var inskriven på barnavdelningen hela tiden, säger Fia Donner.
Vad hade ni för tankar då?
– Allt gick så fort egentligen. Man fokuserade bara på att få allt att fungera i vardagen. En av oss var hela tiden med Melker på sjukhus och eftersom vi har Sigge också att ta hand om så försökte man få en struktur på dagarna, säger Rasmus Donner.
Över sex timmars operation
Samtidigt rasade coronapandemin i samhället och Fia Donner kände att det blev ganska ensamt.
– Men jag kan inte nog berömma personalen på barnavdelningen för deras otroliga arbete och stöd, säger hon.
Efter tre veckors väntan fick de besked om att operationen skulle ske och att de skulle åka helikopter till Helsingfors.
– Rasmus åkte med Melker i helikopter till Helsingfors och jag och Sigge tog färjan. Vi fick bo i ett Ronald McDonaldhus. Det var jättefin ordnat, säger Fia Donner.
Innan operationen fick de träffa kirurgen. Han kunde dålig svenska och lika dålig engelska. En sköterska fick översätta vad han sade.
– Men tanken på att de skulle stoppa hans hjärta och sedan sy ihop hålet kändes overkligt. Jag hade väldigt svårt att släppa taget om honom då jag skulle lämna över honom till personalen. Men kirurgen sa ”Don’t worry I’m a rockstar”, säger Fia Donner.
Operationen tog sex och en halv timme och för att få tiden att gå och tänka på något annat gick de till olika parker i Helsingfors för att sysselsätta Sigge.
– Det var tur att han var med så vi fick något annat att tänka på.
Efter sex och en halv timme ringde kirurgen.
– Det första han sa var ”I’m sorry”. Jag blev helt kall. Men det visade sig att han skulle be om ursäkt för sin dåliga engelska. Operationen hade gått bra men Melker skulle ligga nersövd i två dygn för att låta hans kropp återhämta sig. Läkaren sade åt mig att gå och sova. Och som jag sov fast jag intre trodde jag skulle kunna, säger Fia Donner.
Första leendet
Efter två dygn började de sakta väcka upp Melker. Rasmus var på plats då han vaknade upp.
– Han hade aldrig tidigare lett. Men då log han för första gången och sedan dess har han lett, säger Rasmus Donner.
Familjen var nio dagar i Helsingfors innan de fick åka hem.
– Vi fick åka direkt hem men åkte på täta kontroller i början vilket var skönt. Man var så van vid det fina stödet från vården och helt plötsligt skulle man ta allt ansvar själv. Det var många ”tänk om” som surrade i huvudet då, säger Fia Donner.
Fick ni någon information innan operationen?
– Egentligen inte. Men alla som får sjuka barn får en remiss till Folkhälsans familjerådgivning. Vi valde att gå efter operationen.
Redan då Melker vårdades på barnavdelningen innan operationen frågade de försiktigt på avdelningen om Fia Donner och Rasmus Donner kunde tänka sig att ta lite bilder och skriva ner tankar under operationen. Det skulle sedan sammanställas till en broschyr.
– Jag tänkte absolut. Vi skickade sedan bilderna och texten till barnavdelningen och de sammanställde allt och vi fick godkänna broschyren. Den finns nu klar tack vare föreningen Vårt Hjärta som betalat tryckningen. Den har redan delats ut till två familjer, säger Fia Donner.
En helt vanlig kille
Både hon och Rasmus är glada över att broschyren finns eftersom det inte funnits någon tidigare och som förälder finns det många frågor och tankar som surrar i huvudet.
– Jag tycker att det är bra att den finns men samtidigt tycker jag det är tråkigt att den redan har getts till två, säger Fia Donner.
I dag mår Melker bra. Han är som vilken liten kille som helst som är nyfiken på världen.
– Man skulle inte kunna tro att han varit med om det han faktiskt varit med om, säger Fia Donner.
Melker har fått gå på fysioterapi, vilket krävt en del tid.
– Revbenen blev avsågade vid operationen så det var viktigt med fysioterapi, säger Fia Donner.
Nu kommer Melker att få gå på regelbundna kontroller fram tills han är 16 år.
Nu väntar familjen dessutom sitt tredje barn trots att Fia Donner var helt säker på att det inte skulle bli fler.
Är du orolig?
– Nej, det skulle vara en stor otur om det hände igen men man kan samtidigt inte kontrollera allt som sker. Händer det igen så är vi beredda på att gå igenom samma sak. Men på ultraljuden har allt sett helt normalt ut. Jag litar på vården och allt stöd vi fått med Melker. Allt ska nog gå bra, säger Fia Donner.