Redan i våras, innan pandemin slog till, pratade Runa Lisa Jansson med aktivitetslotsen Annette Hagman på Folkhälsan på Åland om behovet av en organisation som skulle ta tillvara närståendevårdarnas intressen och behov.
– Det skulle vara en trygghet för de närståendevårdare som då kunde ha en organisation de kunde vända sig till med frågor, säger Runa Lisa.
Hon har själv fått samtal från närståendevårdare som tycker att det vore bra om det fanns en förening att vända sig till. Ett forum som tog deras funderingar på allvar.
– Det är många äldre som vårdar sina respektive hemma i dag. De är vana att klara sig själva så länge som möjligt. En del kanske inte ens vet om att man kan sluta ett avtal med kommunen för att få ersättning och att man har rätt till avlastning fem dagar per månad. Då behöver man få ett läkarintyg på att man vårdar en anhörig hemma och sedan skriva ett närståendevårdaravtal, säger Runa Lisa.
Att starta en förening eller att nu höra sig för om intresse finns är ett steg att lyfta upp anhörigvårdarnas arbete.
– De behöver värderas högre. Deras arbetsinsats är otrolig och sparar en massa pengar. Men de behöver också få avlastning och ersättning för vad de gör, säger Runa Lisa.
Flera hundra närståendevårdare
En del anhörigvårdare kan själva bli sjuka av allt för mycket arbete och det är många som vårdar sina anhöriga hemma utan att få ett cent i ersättning..
– Då blir kostnaden dubbel för kommunerna. Jag önskar att man kunde hjälpa med med små saker i vardagen som till exempel lite mer avlastning för att undvika att de blir utarbetade.
Torsdagen den 22 oktober samlades närståendevårdare, anhöriga och andra intresserade vid Folkhälsans allaktivitetshus för att föra diskussioner om en förening ska bildas.
– I dag finns det cirka 300 närståendevårdare som har avtal med någon kommun på Åland. Men mörkertalet är stort. Alla har inte möjlighet att komma ifrån och delta i mötet men det kom en hel del. Många hade hälsningar med sig från andra närståendevårdare som inte kunde delta, säger Runa Lisa.
För de flesta är det viktigt att närståendevårdarna får den hjälp och stöd de behöver.
– De har blivit förbisedda alldeles för länge nu, säger Runa Lisa.
Vid mötet kom en hel del fram som kunde förbättras för de som vårdar anhöriga hemma.
– Speciellt de som vårdar unga och barn i hemmet är en bortglömd grupp, säger Runa Lisa.
Introduktion och utbildning
Det var sju som kom till mötet på Folkhälsans allaktivitetshus.
– Jag hade inte förväntat mig att så många skulle komma eftersom närståendevårdare inte alltid har så lätt att komma ifrån. Men de som kom hade mycket att berätta, säger Runa Lisa.
Hon blev lite sorgsen över berättelser om hur de som vårdar sina anhöriga inte får stöd från kommunerna om de själv blir sjukskrivna och får ersättning.
– Samtidigt får de ingen som kommer och vårdar den anhöriga. Det gör att de som vårdar en anhörig hemma har en stor press på sig. De ska finnas där 24 timmar i dygnet, de sover dåligt och går med ständig oro. Det leder till slut att de själva blir sjuka och då vet de att de har svårt att få hjälp. De som kommit och de som skickat med hälsningar vill också se em större ordning med hur avlastningen ska fungera.
– För en del fungerar det bra medan det är långt ifrån alla som får den avlastning de är berättiga att få. Speciellt för de som vårdar barn, säger Runa Lisa.
I alla andra yrken får man både en introduktion och information och utbildning om vad man har för rättigheter och hur man ska förfara vid olika problem.
– Det finns inte för denna grupp.
Runa Lisa kommer att gå vidare och arbeta med att bilda en förening. Annette Hagman vid Folkhälsan på Åland kommer att vara behjälplig med att ta fram underlag så att man framöver kan ha ett konstituerande möte och bilda en förening.
När kommer det att bli?
– Så snart som möjligt. Jag kommer att göra allt jag kan så att en förening bildas och att närståendevårdarna på Åland kan ha en organisation de kan vända sig till med frågor, säger Runa Lisa.
Nina Eriksson