Sviby växer så det knakar. Förra året fick Jomala-orten 40 nya invånare och är därmed tvåa efter grannen Möckelö (100 nya invånare) på listan med byar och stadsdelar som vuxit mest det senaste året, enligt Ålands utrednings- och statistikbyrå (Åsub).
Guy Dannström, byggnads- och miljöinspektör i Jomala, berättar varför Sviby och Möckelö har högt attraktionsvärde.
– Orsaken att många vill dit är för att det är detaljplanerade områden, då är det enklare att bygga. Att områdena är tillgängliga och stadsnära är motorn i det hela.
Vilken typ av människor är det som söker sig till de här områdena?
– Det är mycket barnfamiljer men också äldre par. I stället för att köpa en dyr lägenhet säljer de sin gamla villa och bygger ett mindre hus för pengarna.
Ett annat Sviby
Under 2000-talet har Sviby, dit bland annat Fågelberget hör, fått drygt 300 nya invånare.
Kristina Eriksson är uppvuxen i byn och har kvar sina föräldrars hus. När Ålandstidningen stannar till vid huset står hon och maken Marcus Eriksson och jobbar ute på gården.
– Det är ett helt annat Sviby i dag än när jag växte upp, säger Kristina Eriksson.
– Då gick det en byväg här utanför och det var knappt någon trafik alls. I dag är det en livligt trafikerad genomfartsväg. En gång- och cykelväg skulle behövas. Det har diskuterats, men status just nu är oklart.
Förutom att trafiken har ökat är det roligt att det är liv och rörelse i området.
– Det är mycket barnfamiljer som bor här. Jag tror helt klart att det nära avståndet till Mariehamn är avgörande, säger Kristina Eriksson.
Som att bo på landet
Ålandstidningen träffar på några byggarbetare i byn som jobbar med att uppföra nyckelfärdiga hus, de berättar att de är fullbokade med bygguppdrag i Sviby och Möckelö. I tio år har de nästan uteslutande jobbat i Jomala.
Maija Tikkakoski är ute på en joggingrunda i snöblåsten med sin jack russell-hund Konna. Hon har bott i Sviby sedan 2015.
– Den största fördelen är att det är nära till allt, både stan och Maxinge. Ändå känns det lite som att bo på landet. Det är ett lugnt område utan stök och med trevliga grannar. Det är bra att bo här när man har husdjur, att komma ut är enkelt.
Maija Tikkakoski är österbottning men började pendla till Åland i jobbet redan 2006. För sex år sedan tog hon steget att flytta hit och i Sviby har hon gjort ”bostadskarriär”.
– Först bodde jag i lägenhet i området, sedan parhus och numera i egnahemshus.
– Bara under den här tiden har det byggts mycket. Det är mycket mer folk i rörelse.
Jomala leder befolkningstillväxten
De senaste 20 åren har Ålands befolkning ökat med över 4.000 personer. De expanderande byarna i Jomala står tillsammans för en ökning på nästan 1.900 personer. I dag bor 45 procent av Jomalas invånare i Möckelö, Sviby,Vesterkalmare, Österkalmare eller Kungsö, jämfört med 20 procent år 2000.
Under 2020 var befolkningstillväxten klart störst i Möckelö, där invånarantalet ökade med drygt 100 personer. På andra plats när det gäller ökning under 2020 kommer Möckelös grannby Sviby där invånarna blev närmare 40 flera. I Jomala växte också Prästgården och Björsby med ett tiotal personer vardera.
Övriga byar på landsbygden där befolkningen ökade med tio personer eller flera finns alla i Lemland, nämligen Lemböte, Söderby, Flaka och Nåtö. Av landsbygdens 185 bebodda byar ökade folkmängden i drygt 70 och minskade i lika många, medan något över 40 hade oförändrat invånartal. Godby med sina nästan 950 invånare är fortfarande klart störst på landsbygden med 300 personers marginal till Möckelö som gick om Vesterkalmare. På fjärde plats kommer Storby.
I Mariehamn ökade befolkningen mest i Västra Ytternäs, där invånarna blev 30 flera. Totalt växte södra staden med närmare 60 personer tack vare uppgång också i Västernäs och Ytternäs. I innerstaden ökade Lotsberget, Kvarnberg och Storängen, men sammanlagt sjönk invånartalet i stadens centrala delar med ett knappt tjugotal, eftersom folkmängden minskade i bland annat Främmanberg, Vreten och Nyängen. En lika stor nedgång noteras i den tredje av Mariehamns huvuddelar, norra staden. Invånarna blev flera i stadsdelarna Hindersböle och Sjukhuset men det kunde inte uppväga minskningen i Backeberg och flera andra områden.
I skärgården ökade invånarantalet i 18 byar, minskade i 23 och var oförändrat i 19. Den största ökningen hade Sottunga med ett plus på 14 personer samt Brändö och Vårdö byar där folkmängden ökade med sex personer. Av de 60 bebodda skärgårdsbyarna är Degerby störst med 166 invånare följd av Kumlinge by med 151 och Brändö by med 102.
Källa: Åsub