Kiki Alberius-Forsman, Gunilla Karlsson och Ålands prosteri är de som står bakom denna resa i Sankt Olofs spår genom Sverige och Norge. Idén till resan fick Kiki Alberius-Forsman när hon var och såg teatern ”Spelet om Olav den helige” i Stiklestad.
– Jag tänkte att alla ålänningar borde se denna uppsättning. Utomhusteatern är dessutom Nordens största, säger hon.
Tillsammans med Gunilla Karlsson vid Ålandsresor och Ålands prosteri håller Kiki Alberius-Forsman i resan längs S:t Olofsleden genom Sverige och Norge till Trondheim.
Resan startar på Åland med buss som tar resenärerna till Selånger där leden startar.
Varför Selånger?
– Enligt berättelsen var det där Sankt Olof med sitt följe tog i land på sin resa från Finland via Åland. Troligen fanns det också en del ålänningar med eftersom han värvade folk till sin här även på Åland. Sedan tog han sin här med sig vidare till Stiklestad där det stod ett stort slag och Sankt Olof dödades, säger Kiki Alberius-Forsman.
Sankt Olofs kropp låg först begravd i Stiklestad innan den grävdes upp och fördes till Nidarosdomen.
– Det berättas att när kroppen grävdes upp luktade det rosor. Efter hans död skedde också en hel del mirakel och det sägs att en droppe av hans blod kan läka sår och ge blinda synen tillbaka.
I dag finns stenen som Sankt Olof dog på i i kyrkan i Stiklestad. Den som åker med på resan har möjlighet att se stenen som i dag är helig.
Viking och värsting
Sankt Olof var en viking och värsting redan som tolvåring. I Frankrike blev han kristen och lät döpa sig i ett kloster i Frankrike av munkar.
– Så mycket vet man.
Sankt Olof blir sedan norsk kung. Han vill ena Norge och vill att alla ska bli kristna. Han får senare gå i landsflykt till Novgorod i Ryssland men år 1030 bestämmer han sig för att dra hem till Norge igen. En resa som även gick över Åland.
– I gamla kyrkböcker kan man läsa att banditer och mördare på Åland måste vandra till Olofs grav i Trondheim som straff. Efter att Sankt Olof blev kristen gjorde han mycket gott. Bland annat förbjöd han sedvänjan att sätta ut oönskade barn i skogen.
– Han hade själv blivit utsatt men klarat livhanken, säger Kiki Alberius-Forsman.
Han införde även ett nytt sätt att vigas på. Tidigare frågade man endast mannen om han ville gifta sig med kvinnan. Men han införde att samma fråga skulle ställas till kvinnan.
– Han var framsynt och såg att alla människor hade ett värde. Det finns många berättelser och skrönor om Sankt Olof. Bland andra intresserade Valdemar Nyman sig för Sankt Olofs liv. Han spekulerar också att Kökar fått sitt namn efter Sankt Olof och alla vet att Sankt Olof är Ålands skyddshelgon, säger Kiki Alberius-Forsman.
Nidarosdomen i Trondheim
Resan längs Sankt Olofs leden görs mellan den 27 och 31 juli. I Stiklestad kommer man bland annat att se en utomhusteater om slaget i Stiklestad och hur Sankt Olof dog.
– Det är en mäktig upplevelse och vi har redan bokat 24 biljetter. Det är en stor satsning som görs varje år. Där deltar amatörskådespelare och några proffs.
I Trondheim kommer man att besöka Nidarosdomen och se Sankt Olofs grav. Det finns många teorier om han ligger där eller inte.
– En dag kommer vi att vara mer eller mindre lediga.
Vem passar denna resa för?
– Den passar för alla som är intresserade av Ålands skyddshelgon, pilgrimsvandrare, församlingspersonal med flera. Vi måste bli minst 16 för att resan ska bli av och vi kan ta med maximal 24 stycken. Vi har gått ut med en intresseanmälan som inte är bindande för att få ett litet hum om hur många vi kan bli. Ju fler vi är desto billigare blir resan.
För den som är intresserad att göra en förhandsanmälan gör man det till gunilla@alandsresor.fi vill man veta mera om resan kan man vända sig till Kiki Alberius-Forsman på kikis@aland.net.
– Jag hoppas naturligtvis på att intresset är så pass stort att resan blir av, Kiki Alberius-Forsman.
Faktaruta Sankt Olof
År 995 Olof Haraldsson föds i Norge.
År 1007 Olof (12 år!) deltar i vikingafärder i Östersjöområdet, norra Frankrike och England.
År 1013 Olof döps i Normandie.
År 1015 Olof blir norsk kung. Han vill ena Norge och att alla ska bli kristna.
År 1028 Olof går i landsflykt till Novgorod, Gårdarike, i Ryssland.
År 1030 drar Olof tillbaka till Norge.
År 1030 den 29 juli stupar Olof i Stiklestad. Samtidigt inträffar en solförmörkelse. Mirakel börjar ske vid hans grav, en droppe blod läker sår, ger blinda synen åter.
År 1031 Olofs lik grävs upp. Kroppen doftar rosor och är oskadd. Snart byggs domkyrkan Nidarosdomen i Trondheim och där förvaras hans reliker ännu i dag.
Olof blev Nordens första och mest populära helgon. I gamla kyrkböcker kan man läsa att banditer och mördare på Åland måste vandra till Olofs grav i Trondheim som straff.
Olof är Ålands skyddshelgon, han är också skyddshelgon för resande på Östersjön.
Olof finns som skulptur i Lemlands och Brändö kyrkor, på väggmålningar i Finströms kyrka, på Jomalas kommunvapen, med mera.
År 2019 invigdes ”S:t Olofs sjöled” eller ”St Olavs waterway” som går tvärs över Åland. Den är en del av vägen från Novgorod till Trondheim.
NRK Play har en påkostad dokumentär, som går att se i dag på Åland, i tre avsnitt om helgonet. Sök på ”Olav”.