Resan till kommuniteten i Taizé i Frankrike är planerad mellan den 14 och 21 maj och det är sjätte gången som Sonja Winé åker med ungdomar från Ålands unga kyrka.
– Kommuniteten består av 100 munkar som bor där. De bjuder in ungdomar att delta i deras böneliv. Ungdomarna får delta i olika sysslor som att laga mat, städa och bädda. Det hålls andakter och gudstjänster tre gånger per dag och man kan delta i bibelstudier och olika workshops, säger Sonja Winé.
Klostret i Taizé tar emot ungdomar i åldern 17-30 år om de åker på egen hand. Åker man i grupp tar klostret emot även ungdomar från 15 år.
Vad gör man där?
– Deltar i de aktiviteter som finns där samt hjälper till med det praktiska. Man delas in i olika grupper beroende på ålder. Jag var med i en städgrupp en gång. Då skulle man byta skyddslakan i sängarna till exempel.
Hur bor man?
– Enkelt i baracker eller i tält. De gånger vi har åkt till Taizé har vi sovit i baracker. Där finns rum antingen för fyra personer eller för tio till tolv personer. Det finns bara sängar och en madrass, ingen annan inredning finns. Man måste själv ha täcke, kudde och lakan med sig.
Det mesta går på engelska i kommuniteten men om till exempel det finns många som talar svenska kan workshops ordnas på svenska för de yngre. Gudstjänsterna hålls främst på franska.
– Man sjunger taizésånger som är meditativa och då kan man sjunga på sitt eget språk. Sångerna finns på nätet så man kan lära sig dem i förväg.
Kommuniteten Taizé är en liten by med vacker natur runt omkring.
– De som inte har något med kommuniteten att göra har flyttat bort. Det är en ekumenisk kommunitet med munkar från alla inriktningar av kristendomen. Där är också ganska tyst om man kan tala om tystnad då 5.000 personer är samlade. Men det är en annan tystnad än här, säger Sonja Winé.
Hon tycker att det är en skön plats att vistas på där man kan koppla bort vardagen.
– Dessutom har man möjlighet att träffa folk från hela Europa. Just nu arbetar kommuniteten mycket med flyktingar.
Tar ej emot gåvor
Kommuniteten har i dag även grupper i olika delar av världen bland annat i Kina och USA.
– Munkar från Taizé finns på plats på de olika platserna och leder verksamheten.
För att få in pengar till kommuniteten betalar besökare för mat och logi.
– Tio euro per dygn är ingen stor summa. Men munkarna har också en butik där de säljer olika former av konst som ikoner, keramiksmycken och tavlor. Pengarna går till omkostnader. Bröderna tar inte emot gåvor eller pengar. Får det något går det till kommuniteten, säger Sonja Winé.
Varför ska man komma med på resan?
– Man träffar människor från hela världen och skapar nya kontakter. Det är samtidigt en retreat för ungdomar, en avkoppling från vardagen. Man har möjlighet att se något annat.
Den vecka som resan är inplanerad brukar det finnas mest svenskar och tyskar i Taizé.
– Konfirmationsgrupper från Sverige åker ofta till Taizé just den veckan.
Hur många kan komma med?
– Jag har anmält 25 stycken. Det kan utökas och minskas vid behov. Resan kommer att kosta cirka 500 euro per person.
För den som vill veta mera om resan till Taizé ordnas ett informationstillfälle på Villa Carita i Mariehamn den 16 februari. Sista anmälningsdag till resan är den 28 februari.
Man kan också gå in på hemsidan www.taize.fr för mer information. Där kan man även välja svenska som språk.