Roger Jansson föddes i Kimito, där hans pappa drev en lanthandel, men flyttade som femåring till Mariehamn. Båda föräldrarna kom från Föglö.
1950 började han i småskolan i det gamla rådhuset. I andra klass flyttades skolan till den första byggnaden vid Övernäs skola som då hade blivit klar. Tredje och fjärde klass gick han i det hus som i dag inrymmer ungdomsgården Uncan innan han började i Ålands lyceum.
– Jag hade ganska lätt för mig inledningsvis i skolgången.
I tonåren halkade han efter, och han slutade gymnasiet efter ett år. Men när han började i handelsläroverket i Borgå blev han primuselev.
– Jag hade liksom mognat till, vid 17 års ålder.
Personligt
Namn: Roger Karl Helge Jansson
Född: Den 9 augusti 1943 i Kimito.
Bor: I Mariehamn, på sommaren i Föglö.
Yrke: Pensionerad diplomekonom, politiker.
Familj: Sambon Evalotta, barnen Tina, Mette och Alexander, bonusbarnen Veronica och Ulrica och totalt tio barnbarn.
Intressen: Samhället, både lokalt, nationellt och internationellt, stugliv, båtliv, läsning.
Firar: Med öppet hus på Röda korsgården i Mariehamn den 9 augusti klockan 15-17, dit alla är välkomna på kaffe med tilltugg. Vill man uppvakta önskas att det sker genom en inbetalning till Röda korsgården eller museifartyget Pommern.
Därefter började han studera på handelshögskolan vid Åbo Akademi, och när han var klar med studierna fick han jobb vid akademin som lärare i företagsekonomi.
I ungdomen väcktes ett idrottsintresse när han började friidrotta.
– Det visade sig att jag var snabb och spänstig och jag var bra på 100 meter, längd och tiokamp.
När Roger Jansson var 16 år deltog han i den första Stafettkarnevalen som ordnades, och under en stor del av 1960-talet fortsatte han att tävla i friidrott. Det hjälpte mot det dåliga självförtroendet han fick när skolgången gick sämre.
– Delvis kamratskapen, men också det att man eftersträvade att nå resultat och de var mätbara i sekunder och centimeter. Så man hade väldigt klara målsättningar.
Efter att han slutade med friidrott började han i stället med segling.
Viktigt att lyssna
Hösten 1968 flyttade Roger Jansson hem till Åland för att arbeta som ekonomichef på Plasto, som då var Ålands största industri.
Vid samma tid fick han frågan om han ville grunda en ungdomsavdelning till partiet Frisinnad Samverkan (i dag Moderat samling på Åland) tillsammans med två andra.
– Det gjorde jag och blev ordförande, och så ställde jag upp i stadsfullmäktigevalet hösten 1971.
Det var andra gången han var med i ett politiskt val, 1968 blev han invald i Åbo Akademis första kårfullmäktige för en borgerlig lista.
– Orsaken till att jag blev borgerlig var dels att jag var uppvuxen i en företagarfamilj, min pappa var egenföretagare i Mariehamn, dels att jag trodde mer på människans individualism än att kollektivet skulle styra oss.
Något Roger Jansson har försökt utveckla och slipa under sina år i politiken är argumentationsförmågan och förmågan att hitta kompromisser.
– Ett viktigt budskap när det gäller politik är att man måste lära sig lyssna, inte bara till orden utan lyssna till tankarna bakom, säger han.
– Även om man har olika ideologier och samhällssyn finns det alltid något hos motparten som är värdefullt att ta vara på och sedan försöka kombinera med det man själv företräder.
Både politik och näringsliv
Genom sin långa karriär har Roger Jansson suttit i stadsfullmäktige, vilket han fortfarande gör, varit lagtingsledamot i 32 år, varit talman, lantråd och näringsminister, varit riksdagsledamot och suttit i olika nämnder, kommittéer och styrelser.
– Att driva igenom stora förändringar har varit det roligaste, säger han.
Han nämner bildandet av Ålands hälso- och sjukvård (ÅHS), framtagandet av en ny självstyrelselag under 1980- och 90-talen, EU-medlemskapet och dess följder, arbetet i en kommitté för finsk sjöfartspolitik under sin tid i riksdagen och på senare år arbetet med Kommunernas socialtjänst (KST) som de största förändringarna han har varit inblandad i.
Vid sidan av sina politiska uppdrag arbetade Roger Jansson inom näringslivet. Förutom arbetet på Plasto har han bland annat varit vd för Ålands Turistförening och Ålandsresor och grundat företaget Ålands Pressdistribution.
– Jag har ständigt haft ena benet i näringslivet, inom både industri, turism och handel, samtidigt som jag har varit politiker med det andra benet i samhällsarbetet.
Att kombinera politiska uppdrag med att arbeta under en så lång tid var slitsamt, säger han.
– Därför är det skönt nu, när jag har lite mindre i almanackan, att ägna mig åt familjeliv på ett annat sätt än vad jag kunde under den mest aktiva perioden i mitt liv.
På fritiden har idrott i olika former följt med genom livet. Först friidrott, senare segling och lite före han fyllde 60 började han med tennis, vilket han för några år sedan tvingades sluta med på grund av artros. Den motverkar han genom att motionera mycket, och i dag blir det många promenader och cykelturer. Även vid stugan i Föglö och på tomten hemma finns det alltid något att göra.
– Jag tycker om att bygga och att arbeta i skogen.
Hösten blir avgörande
Just nu sitter Roger Jansson i stadsfullmäktige och KST:s styrelse, och sedan förra året är han ordförande i Röda korsets Mariehamnsavdelning.
– Det som egentligen har drivit mig i politiken är ett ansvar för att samhället ska fungera så effektivt som möjligt, och att Åland ska vara Nordens bästa samhälle att bo och leva i, säger han om sin långa karriär.
När han tänker sluta med politiken vet han inte ännu. Det beror på hur arbetet med äldrevården och demensvården, en fråga han har arbetat med i stadsfullmäktige sedan förra mandatperioden, går framåt i höst.
– Den här hösten blir helt avgörande för hur lösningen för äldreomsorgen och för demensvården, inte bara i Mariehamn utan på hela Åland, kommer att kunna utvecklas. Blir det inte tillfredsställande skulle jag gärna vilja vara med och fortsätta jobba för det.
Sin 80-årsdag tänker Roger Jansson fira med öppet hus på Röda korsgården.
Vad har du för framtidsplaner?
– Att hålla mig så frisk som möjligt, så jag kan bjuda till ett ordentligt 100-årskalas om 20 år på Trobergshemmet, säger han.