Eftersom det just nu inte finns medicin som kan stoppa demenssjukdomar utan enbart medicin som kan sakta ner förloppet är det viktigt att aktivera hjärnan så mycket som möjligt varje dag.
I boken ”Hjärnhälsa på dina fem fingrar” skriven av Miia Kivipelto kan man läsa om vad man kan göra för att behålla en bra hjärnhälsa och förebygga demenssjukdomar.
– Små livsstilsförändringar kan vara en god hjälp på vägen. Miia Kivipelto pratar om de fem fingrarna. Alltså fem förändringar man kan göra för att bibehålla en bättre hjärnhälsa och som minskar risken för alzheimer med 30 procent, säger Erika Borenius-Kankkonen.
De fem sakerna man ska tänka på är: motion, kost, hjärngymnastik, social samvaro och att man håller koll på blodtryck, kolesterol med mera.
– Att motionera är bra för både hjärta och hjärna. Vad man äter påverkar både kropp och hjärna, att hålla sig sysselsatt med olika saker som kräver att hjärnan får arbeta. Även social samvaro, att vara tillsammans med andra och känna att man är delaktig är en bra sak. Det sista fingret är att hålla koll på hur man mår, ta blodtryck, kolla kolesterol och annat, säger Erika Borenius-Kankkonen.
– Det gäller att hålla grytan kokande och vara aktiv, säger Inga-Lisa Pettersson.
Även att man kan skratta och ha roligt gör att man mår bättre – och varför inte bjuda upp till dans.
– Dans är ett bra sätt att utmana hjärnan. Man ska kunna ta olika steg och följa rytmen, säger Erika Borenius-Kankkonen.
Små övningar i vardagen
Gruppen börjar med en liten uppvärmningsövning där man ska hålla upp höger tumme och peka med vänster finger. De andra fingrarna ska inte användas.
– Nu byter vi. Upp med vänster tumme och ut med höger pekfinger. De andra fingrarna ska inte användas, säger Erika Borenius-Kankkonen.
Allt ska göras samtidigt och det tar ett tag innan deltagarna kommer i gång. Först går det väldigt långsamt men ju mer gruppen övar desto snabbare går det.
– Vill man göra det svårare kan man lägga till fler övningar. Till exempel lägga till fötter och ben i övningen, säger Erika Borenius-Kankkonen.
Sedan tar hon fram ett ark med en pil. Hon förklarar att pil upp betyder att man ska luta sig bakåt. Pil ner betyder att man ska börja sig framåt. Pil åt vänster och pil åt höger betyder att man lutar åt respektive håll.
När Erika Borenius-Kankkonen hållit upp pilen i olika riktningar är det dags att göra övningen svårare.
– Nu ska ni göra tvärt om. Pil upp betyder att ni ska böja er framåt i stället för bakåt och så vidare. Vi testar.
Det hörs en del skratt under övningen som inte är allt för lätt.
– Det är bra att man kan ha roligt också, säger Erika Borenius-Kankkonen.
Pilotgrupp
Gruppen får fortsätta med olika övningar som stimulerar hjärnan. Bland dem är att räkna ut olika tal i huvudet och att bilda ord av några bokstäver genom att lägga till vokaler till de bokstäver som finns skrivna på en tavla.
– Huvudräkning är lätt. I dag tror jag att inte många håller på med huvudräkning längre. Nu används räknemaskiner så fort det ska räknas, säger Else-May Eriksson.
Erika Borenius-Kankkonen berättar att gruppen som samlas just nu är en pilotgrupp.
– Jag har bett deltagarna se med krisitska ögon och de får gärna komma med idéer på hur man kan utveckla detta. Sedan får vi se framöver.
Hon säger också att alla övningar är frivilliga och om det känns fel eller konstigt gör man den inte.
– Det man övar på blir man bättre på. Hjärnan vill ha utmaningar, säger hon.