Eva Menon är född i Mariehamn men familjen flyttade när hon var sex år. Alla barndomssomrar och ledigheter har hon ändå tillbringat på Åland i stugan i Sund som hennes pappa byggde.
– Jag är väldigt släktkär och när jag fick idén att göra en familjevandring i Mariehamn kände jag att det var viktigt. Min farfar, mina morbröder och andra släktingar var Kap Hornare och jag är släkt med släkten Eriksons. Jag har hört en hel del om sjömanslivet under min uppväxt, säger Eva Menon.
Somrarna tillbringar Eva Menon på Åland och nu har hon hittat en egen produkt genom vandringarna i Mariehamn.
– Jag har varit guide i både Åbo och Nådendal och i sommar guidar jag även på finska på Kastelholms slott. Men nu vill jag också prova på att göra min egen guidning eller vandringsberättelse här i stan.
I vandringarna iklär hon sig rollen som kaptenskan Signe Eriksson och berättar om 1920-talets Mariehamn.
– Det handlar om sjömännens liv och om livet i Mariehamn och vi besöker platser med anknytning till sjömanslivet. Man får uppleva det förflutna genom att göra, lyssna, lukta och känna på saker, säger hon.
Vem passar dessa vandringar?
– Barnfamiljer med barn i åldern fem till tio år men också ungdomar och vuxna som vill lära sig mera om sjömanslivet i Mariehamn på 1920-talet. Vandringen är lättillgänglig och passar även för dagisgrupper och olika boenden eftersom den är lättillgänglig, säger hon.
På svenska och finska
Guidningen börjar vid Ålands sjöfartsmuseum och statyn ”Mannen vid ratten”.
– Jag berättar lite om badhusepoken och Badhuspaviljongen innan vi går vidare genom Esplanaden. Vi stannar vid kyrkan där jag berättar om skeppen i kyrkorna. Vi stannar också till vid Trobergshemmet och vid GE-villan.
Eva Menon har med sig olika saker i en korg som deltagarna får känna och lukta på.
– Bland annat olika kottar, kryddor och annat, säger hon.
Vandringen fortsätter sedan till Stadshusbacken och där får man veta varifrån staden fått sitt namn.
Vid gräsmattan nedanför Ålands museum berättar Eva Menon om linjedop och koordinater.
– Sedan går vi vidare till Ångbåtsbryggan och där berättar jag om badhus, ångbåtar och bildningens fader Frans Petter von Knorring. Vi går sedan vidare längs kajen och där finns ett gammalt ankare som jag också berättar om. Vandringen avslutas i Sjökvarteret där jag läser upp ett kärleksbrev tillägnat Signe från John.
Guidningarna sker på onsdagar och fredagar både på svenska och finska. Först på svenska och en och en halv timme senare på finska.
Hela sommaren
Eva Menon säger att hon också kan berätta historien om sjöfartsstaden på andra platser men att vandringen hålls i Mariehamn.
– Då får man uppleva historien på ett annat sätt.
Hon kommer att röra sig i stan för att berätta om vandringen.
– Eftersom det är en helt ny guidning så måste jag vara lite aktiv och berätta om den, säger hon och skrattar.
Hur länge håller du på med vandringarna?
– Hela juli. Sista vandringen blir den 2 augusti. Man kan köpa biljetter till vandringen på Mariehamns bokhandel. Privatvandringar kan jag också göra men då behöver man höra av sig till mig, säger Eva Menon.