Vid korsningen Östra Esplanadgatan och Kaptensgatan är Bengt Johnsson född och uppvuxen. Efter högstadiet valde Bengt Johnsson att studera vidare på Ålands lyceum.
– Alla andra började där och jag gjorde likadant. Men det var inget bra val. Just då stod jag kanske på toppen av min fotbollskarriär och deltog i landskamper och träningsläger. Skolan blev lidande men jag fick ett avgångsbetyg från klass två.
I samma veva fick han sommarjobb på brandverket och när det erbjöds en svenskspråkig utbildning i Vasa hoppade han på den utbildningen.
– Efter det jobbade jag i två och ett halvt år vid brandverket som ordinarie brandman. Men det var jobbigt att kombinera 24 timmars arbetspass med fotbollsträningar och matcher.
Bengt Johnsson trivdes alldeles utmärkt med jobbet. Under den period han jobbade där utökades samarbetet mellan ambulans och akuten.
– Jan Österberg engagerade sig och han var även med på utryckningar. Det blev ett väldigt gott samarbete oss emellan, säger han.
Bengt Johnsson bestämde sig sedan för att flytta till Stockholm för att studera till maskin- och motoringenjör vid Stockholms tekniska institut. Efter tre års studier var han klar med utbildningen.
– Samtidigt spelade jag fotboll med Essinge IK och de ville kontraktera mig. De ordnade olika förmåner men de kunde inte hjälpa mig med boende. Jag valde att flytta tillbaka till Åland och spela med IFK Mariehamn.
Chipsen och ÅCA
Det var inte lätt att hitta jobb som ingenjör när Bengt Johnsson återvände hem. I stället började han jobba som distributionschaufför på Transmar.
– Där jobbade jag i ungefär sex månader.
1988 började han arbeta som teknisk chefassistent på Chipsens i Haraldsby. Där jobbade han i 25 år varav de sista sju mot Orkla. När samarbetsförhandlingarna satte i gång för att minska personal drogs hans tjänst in.
– Jag var lite chockad men med facit i hand var det bra. Jag fick möjlighet att göra något annat.
Bengt Johnsson fick förfrågan från ÅCA om han kunde hjälpa dem att dra i gång ett livsmedelssäkerhetsprojekt.
– Fabriksledningen frågade vad jag hade för förslag på vilken certifiering som skulle vara bäst. Jag svarade BRC som är en global standard för livsmedelssäkerhet. Det skulle ta lite längre tid men man skulle se nyttan i framtiden, säger Bengt Johnsson.
Certifieringen gick bra och man uppnådde A-certifikat i den andra granskningen. Sedan kom pandemin och Bengt Johnsson var igen med om att tjänsten han hade drogs in.
– De var tvungna på grund av ekonomiska skäl. Jag skickade ut arbetsansökningar till olika ställen och fick samtal från Fordonsmyndigheten. I dag jobbar jag där som sektionsansvarig besiktningsman. Jag ansvarar för besiktningsnivå och tekniker. Jag jobbar med administration tre dagar i veckan och med besiktningar två dagar i veckan. Jag gillar att jobba i team. Kanske beror det på min idrottsliga bakgrund som lagspelare.
Sportskytte för hela slanten
Efter att fotbollskarriären tog slut fortsatte Bengt Johnsson som tränare.
– Jag har tränat pojkar, flickor, herrar och damer. Men att träna flickor är svårast. De är mer krävande och ifrågasättande. När de frågar varför de ska göra en viss övning behöver man ha ett bra svar.
I dag är Bengt Johnsson med och hjälper till inom IFK Mariehamn.
– Jag är med på hemmamatcher i det medicinska teamet. Vilket innebär att bära ut skadade spelare på bår, säger han och skrattar.
Mestadels ägnar han sin fritid till sportskytte.
Hur kommer det sig?
– Vi skulle åka på sjöfågeljakt men åkte först till Bredmo för att testa lite. Vi provade på lite olika saker och jag tyckte att det verkade roligt och intressant. Tillsammans med Anders Johnsson började vi sedan träna skeetskytte.
Eftersom Bengt Johnsson och Anders Johnsson hade samma efternamn började de kolla upp släktskapet.
– Vi var inte alls släkt. Men vi blev ändå att kallas brorsor. Det har fått hänga med.
Han har varit med och byggt om ena skeetbanan till att passa för engelsk skeet eftersom den formen av skeetskytte kommer att finnas i ö-spelen.
– Vi är nio skyttar som åker dit. Det ska bli intressant. Själv är jag ledare och reserv.
Bengt Johnsson spenderar en hel del tid i Bredmo där han i fjol tränade 119 gånger och sköt 14.650 skott.
– Jag vill ge det fem-sex år och se hur långt jag kan komma. Det är inte så lätt, därför är det så roligt. Jag vill uppnå känslan av att duvan sakta glider fram och är lika stor som en större frisbee och allt ska bara kännas lätt. Jag har känt den känslan någon gång men jag vill känna så mest hela tiden då jag skjuter, säger han.
» Födelsedag 60 år
Bengt Johnsson
Namn: Bengt Gunnar Johan Johansson.
Född: Den 18 februari 1963 i Mariehamn.
Bor: I Mariehamn.
Yrke: Ambulansförare, maskin- och motoringenjör.
Familj: Frun Irma, två vuxna döttrar Emilia och Julia samt Irmas tre barn Linnea, Elin och Wille.
Intressen: Sportskytte, jakt, fotboll, fiske.
Firar: Har redan firat med inbjudna vänner. Bjudning för familjen på födelsedagen.