Barbro Wendt har arbetat med barngrupper och med administration i hela sitt yrkesverksamma liv. Då hon kom till Åland fick hon direkt arbete vid daghemmet i Godby.
– I Godby jobbade jag i 30 år innan jag ville prova på något nytt och få nya utmaningar. Jag sökte mig till Mariehamn.
I Mariehamn jobbade Barbro Wendt som handläggare vid barnomsorgen i tio år.
Varför valde du att bli förskollärare?
– Det var egentligen en ren slump. Men jag har aldrig ångrat mig. Att få jobba med barn och människor över huvudtaget har varit viktigt. Just mötet med människor har alltid lockat.
När Barbro Wendt kom till Åland för att besöka sin väninna Astrid Lindgren i Hammarland för 50 år sedan var det första gången hon besökte Åland.
– Ett år senare flyttade min dåvarande man och jag hit.
När hon tänker tillbaka på alla möten med barn och föräldrar under alla år, finns det många fina minnen.
– Många av de barn som jag träffade på dagis har jag kontakt med via Facebook i dag. Det känns lite roligt. Man får en relation till både barnen och föräldrarna man mött under åren. Med personalen blir det till och med nästan en familjerelation.
Efter att Barbro Wendt arbetat i fem år som handläggare på barnomsorgen fick hon ett tufft besked.
– Jag hade fått ändtarmscancer. Den spred sig senare till lever och lungor. Under fyra år var det operationer och så tillbaka på jobb och operationer och strålningar igen.
Musiken viktig i läkandet
Barbro Wendt kan inte nog berömma sina arbetskamrater och spelmansvänner för det stöd hon fick under den tiden.
– När jag måste operera bort ena lungan och de sedan sa att cancern spritt sig till den andra kändes det som om jag inte kunde klara av mera. Då fick jag det första barnbarnet och bestämde mig för att jag ville göra ett avtryck i hennes liv.
Det blev strålning av den vänstra lungan och det har nu gått elva år sedan Barbro Wendt kom hem från den sista strålningen.
Hur orkade du kämpa?
– Trots att det var tufft kände jag att det var bara att ta en stund i taget. Jag har alltid känt att det finns hopp, jag klarar det här.
Under sjukdomstiden hade Barbro Wendt stor nytta av sitt musicerande och stödet av spelmansvänner, arbetskamrater och andra runt omkring.
– Jag tänkte att jag tar tre månader i taget. Men jag kan säga att inte hade jag trott, för elva år sedan, att jag skulle sitta här i dag och snart fira min 70-års dag.
Under sjukdomstiden spelade Barbro Wendt inte bara folkmusik utan hon höll också nyckelharpskurser. Hon träffade också Kjell, en spelman och vän från förr, de är nu särbos sedan åtta år.
– Med honom har jag rest som jag aldrig gjort förr och som jag aldrig trodde jag skulle kunna göra. Vi har varit till Kina, USA och Sydafrika. Vi har vandrat i svenska fjällen och jag har klarat av det också.
Hur är det att leva med en lunga?
– I vardagen klarar jag mig bra. Men att gå uppför i trappor eller ute i naturen är tungt. När det tar stopp så är det stopp.
Träffa vänner och spela
Barbro Wendt är ändå glad över att det gått så bra som det gjort för henne. Att hon tillsammans med Kjell nu kan gå på dagsvandringar i fjällen.
Folkmusiken och musiken har alltid varit viktig för henne och under sjukdomstiden blev den än viktigare.
– Att få möta nya och gamla spelmansvänner och spela tillsammans är fantastiskt. Via musiken har jag fått vänner över hela världen.
Trots att Barbro Wendt leder kurser anser hon att man aldrig kan bli fullärd.
– Det finns alltid nya och svårare melodier och musikstycken att lära sig. Allt kan vara svårt beroende på vad man spelar. Men att lära sig nyckelharpa för att kunna vara med är ganska enkelt. Jag kan lära dig spela ”Blinka lilla stjärna” på tio minuter.
Förutom nyckelharpa spelar Barbro Wendt också cittra, gitarr och flöjt. Sedan har hon också alltid sjungit.
Sjunger du nu också?
– Ja det gör jag. Jag fick lära mig sjunga igen efter att jag tagit bort ena lungan. Det var lite knepigt och jag märker att jag tappat tonhöjd men det kan också till viss del bero på åldern.
I 20 år spelade hon med Kvinnfolk men i dag spelar hon med olika konstellationer både i Sverige och på Åland.
Hur har det varit för dig nu under pandemin?
– Jag har satt mig själv i karantän och varit väldigt försiktig. Jag fick vaccin tidigt och är tacksam för det.
Nu ser Barbro Wendt fram emot en höst och vinter där hon kan umgås med barn, barnbarn och vänner.
– Jag har inte några större förväntningar. Jag vill kunna umgås med vänner och träffa nya människor. Spela nyckelharpa och må bra.
Födelsedagen firar Barbro Wendt med vandring vid Grävelsjön i svenska fjällen tillsammans med Kjell.
– När jag kommer hem finns jag tillgänglig för fika för den som vill träffas, säger hon.
» Födelsedag 70 år
Barbro Wendt
Namn: Barbro Ann-Marie Wendt.
Född: Den 26 augusti 1951 i Gislaved, Sverige.
Bor: I Mariehamn.
Yrke: Pensionerad förskollärare.
Familj: Två barn med familjer i vilka ingår fyra barnbarn. Särbo Kjell.
Intressen: Folkmusik, sticka, läsa, resa.
Firar: Firar med vandring vid Grävelsjön i svenska fjällen tillsammans med Kjell. Jubilaren finns tillgänglig för fika då hon kommer hem igen.