Tre konfirmandläger och en grupp som går konfirmandundervisning under vintern är vad Mariehamns församling ordnar för ungdomar som vill konfirmera sig inkommande år.
– Vintergruppen är minst. Där är det endast två ungdomar. Vi samlas en gång i veckan under vintern. Vi har redan haft några samlingar, säger Sonja Winé.
Konfirmandlägren ordnas sommartid. Ett i början på juni, ett i juli och ett i början av augusti. De lägren har ungefär 20 konfirmander per läger.
Är det många som inte väljer att konfirmera sig?
– Nej, det är en väldigt liten andel som väljer bort konfirmationen. Varför en del gör det vet vi inte riktigt. De kan också vara så att de går i en annan församling.
Exempelvis väljer ungdomarna i Järsö, Lemland att konfirmera sig i Mariehamns församling eftersom de går i skola i Mariehamn.
– Även de ungdomar från Jomala som går i skola i Strandnäs väljer ofta att konfirmera sig i Mariehamn tillsammans med sina klasskompisar.
Väljer man att konfirmera sig i Mariehamn men inte är medlem i Mariehamns församling kostar det en summa vilket det inte gör i de andra församlingarna.
För att gå på konfirmationsundervisning krävs inte att man är döpt. Men vill man konfirmera sig måste man först döpa sig.
– Det har hänt att ungdomar valt att döpa sig under konfirmationslägret. Någon har låtit döpa sig dagen före konfirmationen till och med, säger Sonja Winé.
Finns en läroplan
Konfirmandundervisningen fokuserar på ungdomarna och hur det ser ut i dagens samhälle.
– Vi har naturligtvis också Bibeln med i undervisningen men då mera praktiskt hur Bibeln är uppbyggd och hur man slår upp olika saker i den. I och med att religionsundervisningen ändrats syns det i konfirmandundervisningen där historiska saker saknas, säger Sonja Winé.
Det finns en läroplan som ska följas. Där ingår 50 olika teman som kyrkostyrelsen gjort upp.
– Det är omöjligt att ta med allt men det mesta får vi med i undervisningen. Vi arbetar också mycket med hur värdefulla, unika och älskade alla är och att de ska känna att de tillhör ett sammanhang och gemenskap.
I undervisningen i Mariehamns församling ingår också att man ska vara med och planera och utföra en gudstjänst samt delta i diakoniarbetet med insamlingar och annat.
– Det gör att ungdomarna blir mer engagerade än om de skulle sitta av tio gudstjänster bara för att få det gjort.
Under konfirmationssamtalen ungdomarna en hel del frågor som till exempel ”Varför måste Jesus dö?”, ”Varför finns det ondska i världen?”, ”Varför är åsnan viktig i påskberättelsen?” eller ”Är detta relevant för mig i dag?”.
– Det kommer många intressanta frågor så man får fundera själv en hel del. Jag lär mig mycket av ungdomarna och deras funderingar, säger Sonja Winé.
I dagens konfirmandundervisning är det inte heller mycket man måste lära sig utantill.
– Det är främst ”Trosbekännelsen” och ”Fader Vår”. Oftast behöver man inte läsa upp dem ensam utan i grupp.
Lär sig nya saker
Eliel Strandfält går vinterskriftskola. Han är ensam i sin grupp.
Varför valde du att konfirmera dig?
– Jag tycker att det hör till. Mina syskon är också konfirmerade. Jag tycker att det känns kul och jag lär mig en hel del nya saker inom nya områden.
Flera av Eliel Strandfälts kompisar konfirmerade sig redan i fjol. Men några klasskompisar kommer att gå sommarskriftskola.
– Jag kände att jag ville gå vinterskriftskola. Det är kul att göra det nu för i sommar kan det vara så att jag jobbar.
När blir du konfirmerad?
– Vid pingst.
Förväntningarna inför konfirmationen var inte jättestora för Eliel Strandfält.
– I början tänkte jag att jag gör det nu så är det över. Men nu känns det också att det verkligen finns ett syfte med att bli konfirmerad, säger han.
Många kanske går i skriftskola för att få presenter och Eliel Strandfält erkänner att det är en del av konfirmationen.
– Men jag skulle inte bli helt förkrossad om jag inte fick presenter.
– Konfirmationen är en av övergångsriterna, ett steg på vägen att bli vuxen. Under konfirmationstiden väljer ungdomarna själva om de vill bli konfirmerade. Det är deras eget val, säger Mari Puska, kyrkoherde i församlingen.
Både hon och Sonja Winé tycker att det känns meningsfullt att de kan ge något till ungdomarna.
– Sedan har de också möjlighet att fortsätta och utbilda sig till ungdomsledare, säger Sonja Winé.
För den som inte vill gå i en grupp kan det även ordnas enskild skriftskola eller skriftskola för en mindre grupp för ungdomar som behöver extra stöd. Alla som vill har rätt att konfirmeras bara man är döpt först.
– I mindre grupper blir det oftast djupare samtal, säger Mari Puska.
I vår kommer församlingen även att ordna en grupp för vuxna som vill bli konfirmerade.
– Om man känner och vill bli konfirmerad ska man absolut göra det, säger Eliel Strandfält.