Det råder politisk splittring kring Pafs bonussystem. Däremot är Ålands partiledare i stort sett eniga om att systemet införs i fel läge.
Flera manar till eftertanke. Men förslaget är redan klubbat av Pafs styrelse.
POLITIK I en fråga till Lagtinget tar Danne Sundman (ob) upp Pafs nya rörliga lönesystem.
- Jag tycker man ska vara försiktig med sådana här system om man ska införa dem. Man ska titta på lämpligheten, och på ett spelbolag måste man fråga sig om man ska driva på allt för mycket. Det handlar om huruvida man ska uppmuntra spelberoende. Det kan vara som att ge bonusar åt cheferna på Alko.
Nu vill han att Landskapsregeringen tar fram generella regler för hur bonussystem ska se ut.
- Det jag vill med frågan är att Landskapsregeringen ska ta fram principer. Jag ser framför mig att det blir en het diskussion kring den här frågan.
Å andra sidan behöver man anpassa sig till hur marknaden ser ut, menar han.
- Samtidigt kanske man måste ha sådana här system om man ska kunna konkurrera.
Gemensamma regler för företag som är samhällsägda gör att man slipper en hel del problem.
- Jag tror man slipper en en stor del av kritiken om man har ett regelverk. Man måste gå försiktigt fram.
Man kunde hur som helst ha gått varligare fram, anser Sundman.
- Tajmingen är dålig rent allmänt sett eftersom det är en het debatt kring sådana här frågor nu. De yttre omständigheterna är inget vidare.
Samtidigt kan man inte dra alla resultatersättningar över en kam.
- Det kan vara bra till vissa delar och dåliga till andra. På Posten, där man har ett liknande system, effektiviseras det hej vilt, vilket ledde till att postkontoret i Eckerö lades ned. Men i bästa fall får man samma drivkraft som i småföretag.
Jarl Danielsson är styrelseordförande i Paf:
- Vi har ju fattat beslut om att det här ska fungera som ett experiment under 2009, och så finns det en möjlighet för de anställda att få en rörlig lönedel, mot att de får en nollförhöjning nu. De har alltså avstått från löneförhöjningar i gengäld. Och där har vi mycket tuffa mål. Om de inte uppfylls får de inte någonting. Det är ett sätt att sätta fokus på det vi anser är speciellt viktigt under det här året.
Är lönesystemet alltså genomröstat och klart?
- Det är klart.
Ser du beslutet som kontroversiellt?
- Ur Pafs synvinkel är det inte kontroversiellt eftersom det här är inte några rörliga lönedelar, och som i sin tur inte kan få de negativa följder som vi har sett så mycket av. Men Paf står det här året inför speciellt svåra utmaningar. Klarar man målen är det jättebra.
En synpunkt är att man kan likställa Pafs lönesystem med om Alkos ledning skulle få provision. Håller du med om det?
- Vill man vara vulgär, ja. Men begrepp som till exempel kostnadseffektivitet har inget med sådana jämförelser att göra.
Kan ledningen förbättra resultatet genom att friställa personal?
- Det är ingen friställning av personal planerad. Men det är så att vi måste ha en kompetenshöjning på vissa områden.
Just nu ja, men skulle det på sikt vara möjligt att få högre ersättning genom att säga upp folk?
- Egentligen inte. Man ska också få jobbet gjort. Visst, får man jobbet gjort med färre människor så har det en inverkan.
Hur ser du på kritiken?
- Det är ledsamt att folk som inte förstår vad det här handlar om kritiserar. Jag vill se den dag föreningarna inte kan få sina pengar. Det finns alltid sådana som är jättenegativa och inte har åstadkommit något själva. De sitter och hatar. Det är ett problem. Styrelsens stora ambition är att ta Paf ut mot nya utvecklingsområden. Det är absolut nödvändigt, annars kommer intäkterna att försvinna.
- Jag tror inte vi får beröm om vi bär oss åt på ett sådant sätt att vinsten försvinner. Men jag bryr mig nog inte så rysligt mycket om vad folk tycker och tänker. Huvudsaken att man gör det som är bäst för företaget.
Så tycker partierna
Rolf Granlund (åf)
Vad anser du om Pafs bonussystem?
- I princip tycker jag att resultatlöner är bra om de påverkar resultatet positivt och inte har några effekter som gör att man riskerar resultatet framöver. Bankernas bonussystem är fruktansvärt felriktade med kortsiktiga värdestegringar med långsiktiga förluster. Där får aktieägarna får ta hela smällen.
- Här , vad jag förstår, handlar det om att resultatet ska överträffa budgeten, och 7 procent är en rimlig summa.
Vad anser du om tajmingen?
- Jag tycker kanske att tajmingen är lite tvivelaktig, men å andra sidan kan man inte leva i en förlamande situation. Man måste få ett resultat som fungerar både i nutid och framtid.
Påverkar bonussystemet Pafs trovärdighet?
- Nej, inte oavsett hur det utformas. Det måste vara utformat så att det verkligen stimulerar resultatet, och att det stimulerar hela företagets utveckling. Man får inte ha ett system som motverkar de syften som alla bonussystem bygger på.
Veronica Thörnroos (c)
Vad anser du om Pafs bonussystem?
- Jag förstår att Paf:s ledning söker olika verktyg för att stimulera sin personal att prestera sitt allra bästa. Men att i dag gå in och diskutera bonusar är inte rätt tajmat. Går man ut i dag och säger "en rörlig del av lönen" så blir det "bonus" hos allmänheten. Det finns få positiva saker som förknippas med det. Speciellt samtidigt som anställda får gå.
- Jag tror man ska försöka att inte göra kopplingen mellan friställningar och bonusar.
Vad anser du om tajmingen?
- Den är inte alls bra.
Påverkar bonussystemet Pafs trovärdighet?
- Jag kan bara svara för mig själv, och då är svaret nej. Mig personligen påverkar det inte. Men det finns stora risker att allmänhetens förtroende påverkas.
Viveka Eriksson (lib)
Vad anser du om Pafs bonussystem?
-Jag borde ha haft lite mer detaljer för att riktigt kunna ha någon åsikt, men rent principiellt förstår jag att man reagerar på det här i dessa tider.
Vad anser du om tajmingen?
- Jag förstår att man reagerar och ställer sig frågande kring det. Det har varit mycket diskussioner i Sverige om de här frågorna.
Påverkar bonussystemet Pafs trovärdighet?
- Det beror på hur det är utformat. Det är självklart att en sådan här sak ger upphov till problematiska frågor.
Barbro Sundback (s)
Vad anser du om Pafs bonussystem?
- Systemet generellt har visat sig ödesdigert och ligger delvis bakom hela den här finanskrisen. De som förstår sig på det här säger att det leder till överstort risktagande, och att det har bidragit till krisen.
- Bonuslöner stimulerar girighet. Ett allmännyttigt företag som sysslar med spelverksamhet kan inte ha sådana lönesystem. Verksamheten måste balanseras så att man undviker så mycket kritik och skador som möjligt.
- Det är absolut inte hållbart, speciellt inte socialt. Det där måste regeringen med Viveka Eriksson i spetsen ta itu med omedelbart. Det är män som handplockat sig själva som har bestämt det här, och vi har ingen riktig insyn i verksamheten.
- Sedan undrar man: Om det går dåligt, ska de ha minuslön då? Det brukar ju inte vara så. De fortsätter bara klia varandras ryggar.
Vad anser du om tajmingen?
- Det tycker jag är en onödig fråga. I Sverige får den ena vd:n efter den andra gå ut och ta tillbaka sina bonussystem. Man undrar om Paf:s ledning någonsin lyssnar på radio eller läser tidningarna. Och den där Mikael von Schantz begriper jag mig inte på. han brukar föreläsa om etik i näringslivet. Jag skulle vilja höra hans etiska analys av det här förslaget.
Påverkar bonussystemet Pafs trovärdighet?
- Det är alldeles uppenbart att det är till nackdel för företaget, och det slår tillbaka på den kritik som fastlandet kom med. Där handlade det om att Paf har för aggressiv marknadsföring. Det är nödvändigt att Paf ser sig i spegeln och tar bort det här så fort som möjligt.
Gun-Marie Lindholm (ob)
Vad anser du om Pafs bonussystem?
- Rent principiellt tycker jag inte det är fel med bonuslöner, och det är inte principiellt fel att folk i ledande positioner tjänar extra. Det är de som tar risker, drar upp strategier och är hjärnorna bakom. Man är värd det.
- Nu är ju det här ett samhällsägt företag, annars är det en bra modell att man får aktier i bolaget. Då arbetar man åt sig själv på ett annat sätt.
- I det här fallet är det knutet till att företaget gör vinst. Lönepåslaget står i proportion till vinsten, och det gynnar hela det åländska samhället, alltså ägarna.
Vad anser du om tajmingen?
- Jag känner inte till anledningen till att man gör sig av med personal. Men det ligger med som strategi.
Påverkar bonussystemet Pafs trovärdighet?
- Äh, det tror jag inte. Problemet är av pedagogisk natur. Det är svårt att sälja in det här till ålänningar. Du ser i messaspalten och på andra platser att en vd eller en ledningsgruppmedlem får mer pengar i sitt lönekuvert - att en direktör får mer än en kassörska. Man kan inte äta sig mer än mätt ändå. Om man jobbar på en viss nivå så är det intensivt med långa dagar, mycket resor, obekväma arbetstider och man ger järnet med strategier och obekväma beslut. Den som inte känner till den vardagen kritiserar lätt. Jag unnar dem, för de genererar väldigt mycket pengar till samhället.
- I många fall är det också en rekryteringsfråga. Det växer till exempel inte IT-människor på träd. Och vi har lägre löner här än på andra platser. Ska man rekrytera bortifrån så är det klart att lönen är viktig. Vi måste vara med och konkurrera.
Jörgen Strand (fs)
Vad anser du om Pafs bonussystem?
- Jag tycker att det är okänsligt i det här läget att införa ett bonussystem.
Vad anser du om tajmingen?
- Jag tycker den är dålig.
Påverkar bonussystemet Pafs trovärdighet?
- Det är en svår fråga. Jag tror att det kan påverka trovärdigheten om de inte lyckas förklara det på ett mycket trovärdigt och pedagogiskt sätt.
Ålandstidningen