Landsväg 2, eller nya Godbyvägen som de flesta känner den som, byggdes på 1980-talet och är i dag en av Ålands mest trafikerade vägar. Sedan ett antal år tillbaka har landskapsregeringen arbetat med frågan och förra våren blev man klar med en förstudie som djupare analyserade vägsträckans brister och föreslog åtgärder.
Nu går landskapsregeringen vidare från förstudie till programskede genom att fastställa projektdirektiv. I den första delen av programskedet, som delas in i flera delar, har man valt att fokusera på ett antal prioriterade korsningar som i förstudien identifierats som särskilt bristfälliga.
– Det vi gör nu är att jobba vidare med de korsningar som har störst brister. I förstudien togs det fram ett antal åtgärdsförslag och när vi nu går in i programskedet ska vi utgående från problemställningar och förbättringsbehov fatta beslut om vilka åtgärder vi ska jobba vidare med, säger Elin Roselius, byråchef vid vägnätsbyrån.
Fem korsningar
Korsningarna som berörs är ÅCA-korsningen, Björsbykorsningen, Södra Ämneskorsningen samt korsningarna vid Andersbölevägen och Norra Svibyvägen/Klockargatan.
– De två högst prioriterade som vi jobbar mest med är ÅCA-korsningen och Björsbykorsningen, säger Elin Roselius.
Fakta
Här är åtgärdsförslagen som lyftes fram i förstudien för de fem korsningar som landskapsregeringen nu väljer att prioritera i programskedet
Några åtgärdsförslag
• ÅCA-korsningen: Rondell i stället för korsning, bullerdämpande åtgärder.
• Norra Svibyvägen/Klockargatan: Gc-tunnel, fri högersväng eller eget körfält för högersvängande från Norra Svibyvägen
• Andersbölevägen: Belysning i korsningen, Godbyvägen passerar under Nya Godbyvägen. Ett annat alternativ är att korsningen tas bort.
• Björsbykorsningen: Separata vänsterkörfält i båda riktningar, bygg om till en rondell, GC-tunnel under vägen.
• Södra Ämnäskorsningen: Belysning och GC-tunnel.
Nya Godbyvägen
• Vägen är tio meter bred och har en 9,5 meter bred beläggning.
• På den aktuella vägsträckan finns åtta korsningspunkter där en eller två allmänna vägar ansluter till Nya Godbyvägen.
• Hastighetsbegränsningen är 90 kilometer i timmen förutom vid Björsby-, Ingby- och Norra Ämnäskorsningen. Vid dessa är begränsningen 70 kilometer i timmen.
• Räcken, belysning, vägmarkeringar och viltstängsel uppfyller inte dagens krav ställt i relation till hastighetsbegränsningen och trafikmängderna.
• Det rör sig om en tvåfältsväg, utan mötesseparering (mitträcke). Med dagens krav skulle möjligheter till mötesseparering ha byggts in.
• Varje år inträffar runt 25 viltolyckor på den aktuella sträckan.
• 79 bostadsfastigheter anses berörda av buller från vägen.
• Trafikflödena beräknas öka med 1-2 procent per år.
Källa: Förstudien om Nya Godbyvägen.
I programhandlingen ingår också att definiera vägstandard för hela sträckan, där ska man bland annat titta på åtgärder som viltstängsel, vägräcken, belysning och räfflade väglinjer.
Programskedet kommer framöver att kompletteras med flera programhandlingar.
– Vi jobbare vidare med resterande delar längre fram. Det är svårt att hantera en så pass lång vägsträcka på en och samma gång.
Kostnaden för hela projektet har ännu inte kunnat beräknas men flera tidskrävande processer, såsom vägplaner, tillstånd, eventuella ändringar i detalj- och generalplaner samt besvär, har identifierats. I nuläget är projektets sluttid satt till 2030.
– Det är en uppskattning vi arbetar utgående från tills vidare, säger Elin Roselius.