Redan i mitten av november i fjol nåddes Ålandstidningen av uppgifter om att Michele Ferrari var aktuell för posten som stadsstyrelsens ordförande för perioden 2024-2025. På tidningens fråga svarade han att han står till förfogande, men att han inte ville föregå förhandlingarna mellan partigrupperna.
Vid fullmäktiges sammanträde i går valdes han enhälligt till styrelsens ordförande och tar därmed över klubban från partikollegan Ingrid Zetterman.
– Det har varit konstruktiva och bra förhandlingar rakt igenom, säger Michele Ferrari om diskussionerna om hur de olika posterna i de kommunala organen ska fördelas.
– Jag hoppas det ska spegla av sig på den kommande mandatperioden också.
Budgetunderskott
Michele Ferrari är politices magister till utbildningen och jobbar som egenföretagare i Mariehamn. Den senaste
mandatperioden satt han i stadsfullmäktige och som ledamot i stadsutvecklingsnämnden.
Ekonomin och att skapa fler platser inom äldreomsorgen är de två största utmaningarna de kommande åren, säger han.
– Vi vet samtidigt att vi kommer att behöva spara in om ekonomin ska gå ihop.
En del frågor har dragits i långbänk i Mariehamn, jag tänker till exempel på demenscentret och på ombyggnaden av Strandnäs skola. Hur ska ni komma från det?
– Gällande äldreomsorgen måste vi helt enkelt komma till ett beslut – vi måste lägga fram de olika alternativen på bordet och göra en genomgång om var man kan tänkas finna en gyllene medelväg.
Hur kan du som ordförande jobba för att man ska nå en bred konsensus?
– Som ordförande ser jag att det gäller att hålla en tät dialog med gruppledarna och försöka foga samman de viljor som finns. Många gånger har jag upplevt att det finns ganska mycket där alla tycker lika, men sedan fastnar vi i detaljerna.
Första vice ordförande i stadsstyrelsen blir Sara Kemetter (S) och andre vice ordförande Peter Enberg (MSÅ).
Övriga ledamöter i styrelsen är Julia Birney (Lib), Bert Häggblom (Ob), Nina Fellman (S) och Monica von Frenckell (MSÅ).
Färre ledamöter
Antalet ledamöter i styrelsen ska vara mellan sju och nio. Förra mandatperioden utökades antalet stolar från åtta till nio och nu minskas alltså antalet åter till sju.
– Majoriteten av stadsfullmäktigegrupperna kom överens om att hålla en lite smalare stadsstyrelse för att få det lite mer effektivt, säger Michele Ferrari.
Hållbart initiativ saknar representation i styrelsen och inte heller Centern har någon ordinarie ledamot, men dock en ersättarplats.
– Alla grupper kommer, endera via ersättare eller via fullmäktiges presidium, att ha tillgång till mötena till viss del. Ingen ska känna sig utfryst bara för att man är en liten grupp. Det skulle kunna skapa dålig stämning, och på det kommer vi inte framåt.
De leder fullmäktige
Fullmäktige har 27 ordinarie ledamöter och bland de nyinvalda namnen återfinns Julia Stenius (MSÅ), Aino Waller (HI) och Marcus Måtar (Ob).
Johan Ehn (MSÅ) får förnyat förtroende som fullmäktigeordförande medan Jessy Eckerman (S) blir första vice ordförande och Aino Waller andra vice ordförande.
Nämnderna
I går valdes också vilka som ska sitta i de olika nämnderna under åren 2024–2027. Ålandstidningen listar här vilka som utsetts till ordförande respektive vice ordförande.
Bildningsnämnden
• Ordförande Elias Lindström (Lib).
• Vice ordförande Kristine Dzene (S).
Byggnadsnämnden
Ordförande Camilla Hägglund-Palmqvist (MSÅ).
Vice ordförande Åsa Mattsson (HI).
Stadsmiljönämnden
• Ordförande Barbro Sundback (S).
• Vice ordförande Mikael Granskog (MSÅ).
Äldreomsorgsnämnden
• Ordförande Roger Jansson (MSÅ).
• Vice ordförande Conny Nylund (Ob).
Centralvalnämnden
• Ordförande Marcus Måtar (Ob).
• Vice ordförande Roger Nordlund (C).
Kultur- och fritidsnämnden
• Ordförande Robert Söderdahl (Lib).
• Vice ordförande Magnus Karlsson (Ob).5