Nästa sommar har Brändö och Kumlinge superbredband
KOMMUNIKATION Det fibernät som ska binda samman kommunerna Brändö och Kumlinge är nu på startlinjen att börja förverkligas. Avtal för att bygga det fiberoptiska stamnätet är undertecknade och el-stolparna i Brändö och Kumlinge är granskade och godkända.
? Stomnätet ska vara klart den 31 mars nästa år. I höst ska 100 kilometer luftkabel hängas upp och 42 kilometer sjökabel läggas ut, säger Mats Perämaa från Kumlinge, ordförande i projektets ledningsgrupp.
Fram till fastigheten
Telestationer byggs på alla större öar, totalt sju, och vid varje el-transformator byggs anslutningspunkter, totalt cirka 90. Via kabeln i el-stolparna når man fastigheterna, undantaget de som inte har el eller som har en privat sjökabel.
? Men de är en handfull, under 20 totalt, säger projektledare Fredrik Husberg.
Fördel gå med direkt
De som ansluter sig till det kommunala fibernätet i första skedet slipper betala anslutningsavgift. Kommunerna fastställer en tidsram inom vilken hushållen ska meddela om de ansluter sig direkt, och alltså slipper startavgiften. Närmare information ges i kommunernas infoblad.
? De som inte ansluter sig direkt men vill göra det senare får betala en anslutningsavgift. För dem som bor längre bort lönar det sig att ansluta sig direkt. Tumregeln är att ju fler som ansluter sig direkt, desto billigare blir det för alla, säger Fredrik Husberg.
15,50 euro i månaden
Den fasta månadsavgiften blir högst 15,50 euro vilket motsvarar dagens månadsavgift för fast telefoni.
I summan ingår den fasta telefonanslutningen (som övergår från koppar till fiberoptik), gratis telefonsamtal inom Brändö och Kumlinge och sannolikt lägre samtalsavgift då man ringer utanför de två kommunerna.
? Och man får behålla sitt hemnummer och sin telefonapparat även om man ansluter sig, påpekar Kumlinges kommundirektör Jim Eriksson.
Tre bastjänster
När nätet tas i bruk, sannolikt nästa sommar, erbjuds tjänster som kommersiella aktörer står för. Tre bastjänster ska då finnas: telefon, kabel-tv och superbredband. För tv och superbredband betalar man extra, men, påpekar Mats Perämaa, inte mera än i Mariehamn.
Superbredband är avsevärt snabbare och har avsevärt längre räckvidd än ?vanligt? bredband.
? Superbredband är 100 gånger snabbare än ADSL då man skickar och tio gånger snabbare då man tar emot.
En långfilm på två timmar eller mer laddas ner på 10?15 minuter, med ADSL-teknik tar det hela natten, säger Fredrik Husberg.
Som vägar
Mats Perämaa understryker att fibernätet är en kommunal satsning på infrastruktur, ungefär som vägar. Däremot ska kommunerna inte ta över något från de kommersiella aktörerna som alla får använda nätet på lika villkor och enligt samma prislista.
Fredrik Husberg anser att ett fibernät är en smart investering för både kommunerna och invånarna.
? En anslutning till fibernätet är som en husrenovering, det höjer fastighetens värde.
1,6 miljoner euro
Fibernätsinvesteringen i Brändö och Kumlinge kostar 1,6 miljoner euro. Landskapet bidrar med 70 procent och får hälften av sin andel från EU. 30 procent delas lika mellan Kumlinge och Brändö.
? Brändö och Kumlinge är ett pilotprojekt. Vi visar att det går att bygga fibernät också i svåra omständigheter, säger Mats Perämaa.
Ledningsgruppens förhoppning är att alla på hela Åland småningom ska få motsvarande möjligheter. Enligt vad man hört överväger Mariehamn att bygga ut fiber också till hushållen.
Jobba på distans
Både Mats Perämaa och Brändös kommundirektör John Wrede hoppas att fibernätet gör att fler personer kan sköta sitt jobb från Brändö och Kumlinge.
? Det finns ett stort intresse för att jobba på distans.
Fibernätet korskopplas i Vårdö med olika tjänsteleverantörer. I framtiden förväntas det nå ända till Mariehamn. Österut går det emellertid inte att gå eftersom landskapsregeringen sagt nej med motivering att det inte ingår i allmännyttan.
Initiativtagare till fibersatsningen var John Wrede och Kumlinges tidigare kommundirektör Patrik Nygrén.
Kerstin Österman