I våras upprättades en polisanmälan mot flera personer i samband med att uppropet kring sexövergrepp på Teater Alandica offentliggjordes. En styrelsemedlem som stod i centrum för anklagelserna fick då lämna sitt uppdrag.
Som Ålandstidningen berättade i gårdagens tidning kom åklagaren förra veckan fram till att det inte finns grund för att väcka åtal. Men av åtalseftergifterna framgår att ytterligare en person som fortfarande är ledamot i Teater Alandicas styrelse under året blivit utredd för våldtäkt.
Personen i fråga har inte blivit anmäld för det misstänkta brottet och målsäganden har i förhör berättat att hon inte upplevt att den misstänkta haft någon större skuld. Hon har inte framfört några yrkanden, men eftersom våldtäkt och tvingande till sexuell handling är brott som står under allmänt åtal har gärningen utretts av polisen.
Styrelsen tyst
Efter att vårens problem uppdagades inom föreningen anlitades en jämställdhetskonsult från Ålands feministparaply och man satsade på att ha en trygghetsperson i ensemblen. Hur kan en person, som utreds misstänkt för våldtäkt, sitta kvar i styrelsen i en förening som haft som ambition att skapa en trygg arbetsmiljö?
Ålandstidningen har under tisdagen sökt hela Teater Alandicas styrelse utan framgång för att försöka få svar på frågan.
Vad gäller beslutet om åtalseftergift, som delvis är sekretessbelagt, framgår det att parterna till stor del haft samma uppfattning kring vad som hänt. Däremot har man olika uppfattning kring vad kvinnan sagt. I beslutet skriver åklagaren att det enligt strafflagens definition inte ens är utrett huruvida ett samlag mellan parterna ägt rum, och att det inte finns skäl att misstänka att någon blivit tvingad till samlag.
Densamma är beslutet kring de två andra personer som utretts för brott: Den person som i våras lämnade styrelsen och en tredje person. Åklagaren anser inte att det finns grunder för att väcka åtal för varken våldtäkt eller sexuellt antastande.