– Men vi är förhoppningsfulla kring att nå en lösning på den finansiella situationen. Ingenting är naturligtvis absolut säkert, säger företagets ekonomidirektör Linda Lindroos.
Det börsnoterade fiskodlingsbolaget Fifax i Eckerö redovisar en förlust på 13,7 miljoner för 2021, jämfört med en förlust på 8,4 miljoner året innan. Omsättningen minskade med 240.000 euro till en miljon euro. Rörelseresultatet försämrades med 2,5 miljoner till minus 9,8 miljoner.
Leveransen av rensad fisk sjönk från 314 till 288 ton. Bakom nedgången ligger den fiskdöd som drabbade bolagets anläggning i maj i fjol, då 40 procent av fiskbeståndet förlorades till följd av syrebrist.
– Bortfallet drabbade fisk i olika storlekar och ojämnt över de olika tillväxtfaserna, vilket innebar ett hårt slag för produktionen och ledde till ett långt leveransavbrott under sommaren. Fokus ligger nu på att nå full produktion, säger företagets vd Samppa Ruohtula.
Leveranserna av ny sättfisk från Danmark försenades dessutom till följd av ett exportstopp av levande fisk på grund av ett virusutbrott.
Bygger upp volymen
För det andra halvåret i fjol redovisas en ökning på 30 procent för fiskproduktionen och en omsättningsökning på 39 procent jämfört med samma period 2020. Rörelseresultatet försämrades dock från 3,8 till 4,6 miljoner.
– I november nåddes en milstolpe då vi levererat totalt en miljon kilo rensad fisk sedan starten.
Vid årsskiftet hade Fifax ett fiskbestånd på 315 ton, endast hälften av toppvärdet före syreincidenten. Dessutom fanns 120 ton sättfisk hos leverantörer. Den ska levereras under det här året, varav 19 ton tagits emot hittills.
– Det tar 16 till 18 månader för fisken att nå slaktvikten på 2,4 kilo. Tillväxten accelererar efter cirka tio månader. Därför är det viktigt att ha många fiskpartier som växer parallellt för att generera en stabil produktion. Det gör det också möjligt att snabbt nå maximal kapacitet, förklarar Samppa Ruohtula.
Vill bygga ut
Bolagets mål är att komma upp i ett bestånd på 900 ton under första halvåret i år. Det möjliggör full produktion på 3.200 ton per år.
Samtidigt fortgår planerna på en expansion. Avsikten är att fördubbla produktionen till 6.400 ton fram till slutet av 2026. Målet är att börja utvidgningen under detta år.
– Expansionen sker i två delar. Den första påbörjas i år med utveckling av processerna och inledande utbyggnad av en tredjedel av kapaciteten. Den andra delen omfattar resterande kapacitet och dess finansiering.
Expansionen beräknas kosta omkring 45 miljoner euro. Vid full produktion beräknas omsättningen bli 50 miljoner och rörelsemarginalen 25 procent.
Behöver mera pengar
Höstens börsnotering uppges ha kostat 2,1 miljoner och belastar årsresultatet. Vid emissionen tog bolaget in 15,4 miljoner i nytt kapital. Samtidigt omvandlades lån och räntor på 17,1 miljoner till eget kapital. Totalt stärktes det egna kapitalet med 32,5 miljoner. Eftersom skuldsättningen minskade steg bolagets soliditet kraftigt och låg vid årsskiftet på 75 procent.
Men tillväxten slukar pengar och emissionskapitalet är snart förbrukat. Styrelsen konstaterar att bolagets likvida medel på 9,4 miljoner inte räcker till att finansiera den nuvarande verksamheten och att amortera banklånen på 5,9 miljoner, där den sista raten förfaller i september.
Förhandlingar för omfinansiering av lån som förfaller och för att hitta ny finansiering inför den planerade expansionen har inletts. Ledningen är hoppfull och säger att det finns stort intresse för bolagets verksamhet och att nivån på det egna kapitalet förbättrar positionen.
Betydande risker
Samtidigt konstateras i bokslutskommunikén att försäljningen ännu inte långsiktigt uppnått kommersiell nivå och att det i kombination med att bindande finansiering inte erhållits, kan tyda på att det finns väsentliga osäkerhetsfaktorer som kan leda till betydande tvivel om företagets förmåga att fortsätta verksamheten.
Fifax ekonomidirektör Linda Lindroos bekräftade läget under bolagets webbsända bokslutspresentation.
– Men vi är förhoppningsfulla kring att nå en lösning på den finansiella situationen. Ingenting är naturligtvis absolut säkert.
Börsen reagerade inte nämnvärt på bokslutet. Aktien handlades på oförändrad nivå kring 1,40, efter att på tisdagen fallit med tio procent. Emissionskursen i oktober var 2,55 euro.
Värvar fiskveteran
Efterfrågan på hållbart närodlad fisk uppges vara stark och stöder prisnivån. En del av resultatförbättringen ska komma från ökad egen förädling och fler kunder. I januari anställdes Jarkko Alho som kommersiell direktör med ansvarar för produktifiering, försäljning och marknadsföring. Han har tidigare jobbat i chefspositioner hos Heimon Kala, Apetit och Fifax konkurrent Finnforel i Varkaus.
Bolaget är också i slutfasen av en miljö- och hållbarhetscertifiering enligt ACS-processen. Ett beslut väntas inom kort.
– Hållbarhetskraven ökar på marknaden och vi är den första fiskodlingen som genomgått certifieringen, säger Samppa Ruohtula.
Fifax kompletta bokslut publiceras den 24 mars och bolagsstämman ska hållas den 20 april. Rapporten för första halvåret i år kommer den 25 augusti.