- Att tvingas ransonera el är mer skadligt än att elpriset stiger något.
Så svarar finansminister Mats Perämaa (Lib) på frågan om det finns något alternativ till höjt elpris då Finlandskabeln ska byggas.
POLITIK Vid landskapsregeringens kaffestund med massmedia i går var elpriset ett av diskussionsämnena. Lantrådet Viveka Eriksson (Lib) påminde om att alla partier varit ense om att elförsörjningen måste tryggas och att det bäst görs med en ny kabel.
På insändarplats i dagens tidning skriver Camilla Gunell (S) att kostnaden för Finlandskabeln drabbar hushåll och näringar. Staten står för 40 procent av kostnaden, 50 miljoner euro. Resten, 75 miljoner euro, ska Kraftnät Åland finansiera vilket i förlängningen höjer elpriset för konsumenterna med cirka 15 procent.
Gunell föreslår att landskapsregeringen bör överväga att gå in med mellanskillnaden på 20 procent eller låta göra en emission för att dämpa prischocken.
Betala ränta eller skära
Finansminister Mats Perämaa avvisar båda förslagen:
- Ska landskapet gå in med pengar blir det en oklar finansieringssituation eftersom landskapet inte har elskattebehörighet. Summan blir i princip ofinansierad men landskapet måste ändå klarera den på något sätt, antingen som en skuld vi måste betala ränta på eller genom att skära i något annat.
En nyemission inom Kraftnät Åland Ab, där landskapet är delägare, är inte heller något gångbart förslag, enligt honom.
- Vi har sagt att bolaget inte ska gå med vinst och det blir svårt att få utomstående finansiärer att sätta in pengar i ett bolag som inte ger dividend. Och ställer vi vinstkrav på bolaget går det ändå ut över konsumentpriset.
Ransonera el
Därför är enda alternativet, om man vill behålla elpriset på nuvarande nivå, att låta bli att bygga reservkabeln till Finland, säger Mats Perämaa.
- Men om det då blir ett brott på Sverigekabeln, som i värsta fall kan räcka hundra dagar, står vi inför elransonering. Och elransonering är mer skadligt än att priserna stiger något.
Nya gasturbiner eller dieslar för att trygga reservkraften är heller inget alternativ.
- Det blir dyrare, alltså ännu högre elpris för konsumenterna.
En ny kabel till Sverige då? Vägen dit är ju kortare så det måste väl bli billigare?
- Ja, men om den ena Sverigekabeln ankras av är risken stor att också den andra drabbas eftersom de skulle ligga nära varandra, säger Perämaa.
Få intäkter
Kansliminister Roger Eriksson (Lib) pekar på den möjlighet till transitering av el via Åland som en kabel åt båda sidorna innebär. Det kan ge intäkter och därmed lindra elpriset, säger han.
Elpriset höjs med 15 procent vilket per hushåll innebär 200-300 euro mer per år eller cirka 25 euro i månaden.
- Det är mycket om man lever på marginalen, säger socialminister Katrin Sjögren (Lib).
Bli energieffektivare
Enligt henne är frågan inte färdigt diskuterad. Hon påpekar också att ålänningarna måste kunna dra nytta av vindkraften om och när den byggs ut.
- Inom energieffektiveringen finns det också mycket att göra, både privat och inom näringslivet.
Näringsminister Torbjörn Eliasson (C) konstaterar att ökande elpris är en belastning för näringslivet.
- Men vi måste ha en kabel och vi ska komma ihåg att staten bidrar med 50 miljoner euro.
Kerstin Österman