Landskapsregeringen lämnade in sin ansökan till Ålandsdelegationen i december och hänvisade framför allt till den 51:a paragrafen i självstyrelselagen som säger att staten ska ersätta väsentliga rubbningar i samhällsekonomin som särskilt drabbar landskapet. Redan då var finansminister Roger Höglund trygg i att Åland skulle få de pengar man anhöll om.
– Vi hade argumenten på plats och kunde i anhållan motivera och visa upp de kostnader som drabbat Åland exceptionellt. Men inget är förstås klart innan det är klart och i månadsskiftet juni-juli fick vi inkomma med kompletterande argumentation.
Det belopp som Ålandsdelegationen nu godkänner uppgår till 17,5 miljoner euro och rör kostnader för året 2020.
– Det är positivt på två sätt. Dels för pengarna i sig, men det är också en bekräftelse på att den 51:a paragrafen i självstyrelselagen fungerar som den ska.
Första gången
Landskapsregeringen gjorde en liknande anhållan, där man hänvisade den självstyrelselagens 51:a paragraf, till Ålandsdelegationen efter stormen Alfrida, men den gången blev det nej.
– Men Alfrida och coronaviruspandemins påverkan på samhället är inte jämförbara. Vad jag vet är det här första gången som paragrafen ”används”.
Stödet rör främst de kostnader landskapet haft för stöd till näringslivet och andra anknutna organisationer, den kommunala sektorn och för att hantera den stora arbetslösheten.
– Arbetslöshetsunderstödet, pengar till kommunerna och stödet till näringslivet är de tre största posterna. Sedan finns det en hel del annat smått som kan kopplas direkt till pandemin.
Stärker likviditeten
För landskapsregeringen innebär beslutet ett tillskott i kassan.
– Det stärker vår likviditet och minskar vår sårbarhet och det är positivt.
Det är alltså ingenting som direkt kommer att synas när landskapsregeringen börjar skissa på årets tredje tilläggsbudget?
– Nej, vi måste fortsätta med tajt budgetering. Det är inte läge att spendera. Som det ser ut nu kommer nästa år inte bli lätt att hantera budgetmässigt, och knappast åren efter det heller. Det budgetanvisningar vi tidigare skickat ut om en stram budgetering kvarstår.