Under en presskonferens på söndagen meddelade republikens president Sauli Niinistö och statsminister Sanna Marin att Finland ansöker om medlemskap i Nato.
– Jag har starka känslor. Det här är en historisk dag, sade Sauli Niinistö i en kommentar på svenska.
Beslutet framgår av ett dokument med namnet ”Redogörelse om Finlands anslutning till Nordatlantiska fördragsorganisationen”. Det färdigställdes under söndagen av republikens president och statsrådets utrikes- och säkerhetspolitiska ministerutskott.
Redogörelsen överlämnas till riksdagen som ska samlas till ett extra plenum på måndagen. Enligt Svenska Yle är riksdagens behandling inte en förutsättning för att ansökan ska kunna göras, men presidenten och regeringen vill involvera alla politiker i Natofrågan.
”Inget hinder”
I redogörelsen finns ett stycke som gäller Åland. Där står:
”En anslutning skulle inte påverka Ålands ställning, som grundar sig på internationella avtal, och Ålands ställning är inte heller ett hinder för medlemskap. Demilitariseringen respekteras och Finland är berett att försvara Ålands neutralitet med nödvändiga åtgärder. Nordatlantiska fördraget och avtalen om Ålands ställning står således inte i konflikt med varandra.”
Lantråd Veronica Thörnroos säger på söndagseftermiddag att hon inte har hunnit analysera texten på djupet än. Men hon tycker vid en första granskning att det ser bra ut.
Man har från åländskt håll arbetat hårt med att få med en skrivning om Åland, säger hon.
– Vi är glada över att det finns med. Ingenting har kommit gratis.
Bred diskussion
Att ansöka om medlemskap i Åland är Finlands behörighet och Åland har ingen roll i det.
– Men jag funderar på om vi behöver bjuda in allmänheten till en bred diskussion och information om vad det här innebär och om hela processen, säger Veronica Thörnroos.
Beslutet om en Natoansökan var väntat, säger hon.
– Alla tecken har tytt på att Finland skulle fatta det här beslutet. Jag tror att det är det bästa beslutet man kan fatta, så som situationen har utvecklats.
Blir Åland en säkrare plats med ett Natomedlemskap?
– Den bedömningen klarar jag nog inte avgöra, säger Veronica Thörnroos.