I Åbolands skärgård rör sig flera bilfärjor som är ritade av samma designbyrå som Skarven, ILS.
De är snarlika till sin konstruktion, och väldigt lika sett till kapacitet.
De körs med en besättning på tre. Men på Skarven är besättningen övertygad om att det krävs fem.
SJÖFART Sterna och Falco är två bilfärjor som trafikerar Nagu och Pargas. De är nästan exakt lika stora som Skarven, de saknar egentligen bara Skarvens överbyggnad. Där är besättningen tre personer.
Men fem besättningsmedlemmar i tjänst per skift är ett minimum, menar besättningen på Skarven. Till och med befälhavaren Christer Fellman håller med, trots att han egentligen representerar arbetsgivarsidan ombord.
- För en gång skull är alla sjöfack överens, och vi instämmer med det. Det är inte ofta man hittar tillfällen där alla sjöfacken är ense, säger han.
Han betonar att det finns flera skillnader mellan färjorna på finska sidan och Ålands landskapsfärjor.
- Först och främst handlar det om service och underhåll. De sakerna sköts externt där, medan vi arbetar med underhållet ombord. Det blir mycket mer arbete när man jämför.
Och att bara räkna på personalkostnaderna per besättningsman i tjänst blir fel.
- Förr i världen fick landskapet den summa pengar från finska staten som skärgårdstrafiken kostade. Då tittade statsrevisorerna på Knipan och på Mergus som gick på finska sidan. De var likvärdiga. Mergus hade en mindre besättning men blev alltid mycket dyrare ändå. Så det är inte bara antalet besättningsmedlemmar som kostar.
Dessutom, menar han, skiljer sig antalet inte åt jämfört med Knipan totalt.
Många aspekter
- Vi har bägge 16 man. Alltså, det finns så många aspekter på det här. Jag tror faktiskt inte att landskapet hittar ett bättre system. Det är så slimmat det kan bli redan.
Och befälhavaren ombord på Sterna, som går mellan Nagu och Pargas, håller med om att jämförelsen är svår att göra.
- För oss räcker det med tre personer. Men vi har inget underhållsarbete, ingen service på maskiner eller något sådant. Vi gör oljebyten själva, det är väl allt. Skarven har ett annat system, och är byggd på ett annat sätt med annan utrustning, säger Peter Skog, befälhavare på Sterna.
Men framförallt, menar han, handlar det om myndighetskrav.
- Det är ju inte vi som bestämmer det där. Det gör Trafi, sjösäkerhetsmyndigheten. Alla fartyg har ett bemanningscertifikat, och på vårt certifikat står det att det ska vara tre personer.
Det är precis vad trafikminister Veronica Thörnroos hänvisar till.
- Trafi har bestämt att det ska vara fyra personer. Det är vad som står i bemanningscertifikatet. Vi utökade inledningsvis eftersom fartyget var nytt och tekniken ny för stora delar av besättningen.
Nu är Skarven inkörd, och med det är det läge att gå tillbaka till tingens verkliga ordning, menar hon.
"Naturligt återgå"
- Vi har satsat oerhörda summor på tekniken ombord på Skarven, långt utöver vad våra handels- och kryssningsfartyg har tillgång till. Det är för att det ska vara så gynnsamma arbetsförhållanden som möjligt ombord, och så hålla nere besättningsantalet så långt som möjligt.
Men vad händer om fack och besättning vägrar acceptera en mindre besättning?
- Det är en helt ny situation. Det är något aldrig inträffat förut. Det får vi ta itu med då.
Men alltså rent tekniskt, skulle inte det vara myteri?
- Det är det du som säger. Om om det nu finns en obstruktion bland besättningen måste vi utreda vad det beror på. Brister i utbildningen kanske.
I början av inkommande vecka hålls en larmövning ombord. På Skarven finns då Trafis inspektörer. Beroende på hur bra övningen går kan Trafis bedömning av personalbehovet ändras.
Fredrik Granlund