När Nordiska rådet den här veckan höll session i Reykjavik på Island presenterade statsminister Petteri Orpo (Saml) Finlands och Ålands ordförandeskapsprogram. Det har titeln ”Norden 2025: Enat och starkt” och består av tre huvudområden: Barns och ungas välfärd, stärkandet av den övergripande säkerheten och stärkandet av de nordiska ländernas konkurrenskraft.
Lantrådet Katrin Sjögren (Lib) säger att hon är glad över hur Finlands och Ålands regeringar har kunnat samarbeta kring programmet.
– Statsministern har varit väldigt tydlig med att vi också ska höras och när han presenterade programmet ville han absolut att jag också skulle komma upp och säga någonting. För riksregeringen har det varit viktigt att Åland är med och att det här är Finlands och Ålands gemensamma ordförandeskap och program, säger hon.
Positiva signaler
På frågan om det finns några punkter som Åland särskilt velat få in i programmet ger Katrin Sjögren flera exempel, bland dem frågor som rör gränshinder och konkurrenskraft, klimatförändringsarbete, barn och ungas rättigheter samt beredskapsfrågor.
Nordiskt samarbete
• Nordiska ministerrådet är de nordiska regeringarnas officiella samarbetsorgan. Fokus ligger på att hitta gemensamma lösningar inom områden där länderna kan nå bättre resultat genom samarbete än vad de kan var för sig.
• Nordiska rådet är det parlamentariska organet för det officiella nordiska samarbetet. Rådet har 87 medlemmar från de fem medlemsländerna samt från Åland, Grönland och Färöarna.
• Helsingforsavtalet är en samarbetsöverenskommelse mellan de nordiska länderna. Avtalet undertecknades 1962 och reviderades senast 1996. Nordiska rådet vill nu se en modernisering av avtalet.
Källa: Statsrådets kansli samt Norden.org.
I programmet lyfts den civila beredskapen fram som ett allt viktigare samarbetsområde.
– Jag tror att det kan gå att nå ett genombrott i Hagasamarbetet, så att också de självstyrande regionerna skulle kunna vara med i det nordiska samarbetet som finns kring civil beredskap. Det har varit ett önskemål från åländsk sida i flera år nu, och jag tycker att jag hör vissa positiva signaler kring det, säger Katrin Sjögren.
Modernisera avtalet
Nordiska rådet kom sessionens sista dag med en uppmaning till de nordiska regeringarna. Rådet anser att Helsingforsavtalet (se faktarutan) måste uppdateras. Efter att samarbetsöverenskommelsen senast reviderades har till exempel Sverige och Finland anslutit sig till Nato. Dessutom nämns inte områden som klimat, hållbarhet, försvar, digitalisering eller beredskap i det nuvarande avtalet.
”Det nordiska samarbetet behöver en ’grundlag’ som är i takt med tiden och avspeglar samhället vi lever i. Vi anser att det är avgörande för ett fortsatt dynamiskt nordiskt samarbete”, säger Bryndis Haraldsdóttir, president för Nordiska rådet, i ett pressmeddelande.