Nordiska ministerrådets nya skrift ”Støtte og skuffelse – Holdinger till nordisk samarbeid” innehåller en undersökning av vad den nordiska befolkningen anser om det nordiska samarbetet.
3.400 personer från Danmark, Finland, Island, Norge, Sverige, Färöarna, Grönland och Åland har deltagit i undersökningen. Svaren inhämtades under maj till juli i år.
I analysen sammanfattas resultaten med att det nordiska samarbetet har ett solitt stöd hos befolkningen. De allra flesta i Norden tycker att det är viktigt eller mycket viktigt med ett välutvecklat nordisk samarbete.
Samtidigt har stödet minskat sedan 2017. Färre ser samarbetet som viktigt eller mycket viktigt (86 procent 2021 jämfört med 92 procent 2017). Och färre önskar mer samarbete, medan fler önskar mindre samarbete jämfört med 2017.
Vill ha mer samarbete
De åländska svaren utmärker sig på många av frågorna i undersökningen. På Åland finns till exempel den största andelen som ser det nordiska samarbetet som mycket viktigt, 74 procent. För hela Norden är siffran 57 procent och i Finland är det 41 procent som har svarat att de ser det nordiska samarbetet som mycket viktigt. Endast Grönland har en lägre siffra än Finland.
77 procent av ålänningarna har svarat att de vill ha mer samarbete mellan de nordiska länderna, följt av Sverige med 73 procent. I de övriga länderna och områdena är det mellan 48 och 60 procent som önskar mer nordiskt samarbete.
Även på frågorna om hur coronapandemin har hanterats i Norden utmärker sig de åländska svaren jämfört med de övriga. 29 procent av ålänningarna tycker till exempel att det nordiska samarbetet kring pandemin har varit mycket dåligt. I Finland är siffran tio procent, medan genomsnittet för hela Norden är 17 procent.
Bland dem som svarat att man anser att gränserna borde ha varit mer öppna står också ålänningarna för den största andelen, 28 procent, strax följt av Sverige där 27 procent anser det. I Finland är det sex procent som anser att gränserna i Norden borde ha varit mer öppna under pandemin, och genomsnittet för Norden är 18 procent.
”Mindre entusiastiska”
I analysen sammanfattar man svaren från länderna och områdena med ett antal generella kommentarer.
För Finlands del skriver man att finländarna är mindre entusiastiska till ett välutvecklat nordiskt samarbete än resten av Norden. Man är också mindre missnöjd med samarbetet under coronapandemin än invånarna i de andra länderna, förutom Grönland.
I avsnittet om Åland konstateras bland annat att det nordiska samarbetet är viktigt på Åland. Här finns den största andelen som ser ett välutvecklat nordiskt samarbete som mycket viktigt och som önskar sig mer samarbete. På Åland finns också den största andelen som anser att det nordiska samarbetet varit dåligt eller mycket dålig under pandemin.