Den finska ministergruppens rekommendation klubbades efter att många experter invänt mot Social- och hälsovårdsministeriets förslag om distansundervisning. Svenska Yle skriver till exempel att flera av landets ledande infektionsläkare kritiserade ministeriets planer i ett öppet brev. Enligt läkarna skulle en distansperiod kunna leda till distansundervisning i flera månader, eftersom coronafallen förväntas öka.
Institutet för hälsa och välfärd (THL) har för sin del framhållit att grunderna för att rikta begränsningar mot skolelever är mycket svaga. Enligt Hufvudstadsbladet har THL bland annat lyft upp att skolelevernas andel av sjukdomsbördan varit liten trots närundervisning. Många tonåringar fick dessutom sina vaccindoser senare än den vuxna befolkningen och har därmed ett starkare skydd mot smitta.
På Åland blir det däremot distansundervisning i morgon för eleverna i årskurs sju och uppåt samt för studerande i gymnasieskolorna, på högskolan och inom den fria bildningen.
– Man måste beakta den regionala situationen, säger Annika Hambrudd och nämner att landskapsregeringen följt samarbetsgruppens bedömning.
Flera faktorer
Även i Finland är lokala beslut om distansundervisning fortfarande möjliga.
– Den allmänna rekommendationen i Finland är att det ska vara närundervisning. Men det är regionförvaltningsverken som lokalt fattar besluten, säger Annika Hambrudd.
Varför behövs en skolstängning på Åland när det inte anses behövas i Finland?
– Det är flera olika faktorer som spelar in. Vi har en väldigt hög smittspridning på Åland och den har gått snabbt.
Kommer stängningen att ge en tydlig effekt?
– Smittspridningen kommer att vara hög i alla fall, men det är möjligt att det här kan ha en dämpande effekt. Vi vill avlasta sjukvården nu när väldigt många testar sig. Vi vill också se till att det finns personal på olika samhällsviktiga funktioner.
De ungdomar som har hunnit få två vaccindoser har det starkaste skyddet just nu, enligt THL?
– Jo, men alla är inte vaccinerade. Och på högstadiet är det mycket svårt för personalen att hålla sig i en liten grupp, när eleverna har en lärare för varje ämne.
Väldigt oroliga
Rekommendationen om närundervisning i Finland stärker landskapsregeringens val att inte stänga grundskolan, säger Annika Hambrudd.
– Det finns många som är väldigt oroliga bland skolans och barnomsorgens personal och bland föräldrar. Men där måste vi lita på vad forskningen säger om att små barn väldigt sällan blir allvarligt sjuka i covid-19.
I stället för distansundervisning vill Finlands regerings coronaministergrupp bland annat se en snabbare vaccinering av barn och unga, att barn och unga ska testas två gånger i veckan med självtest, att hela klassen ska sättas i karantän om en elev testar positivt samt att barn och ungas inomhushobbyer ska pausas, enligt Hufvudstadsbladet.