Under de senaste 20 åren har Åland varit ledande i Finland när det gäller pappors uttag av föräldraledighet. Men enligt ny statistik från Folkpensionsanstalten (FPA) har pappor i övriga Finland nu tagit ut fler föräldradagar än sina åländska motsvarigheter, något som markerar ett skifte i Ålands tidigare långvariga försprång.
I september 2022 genomfördes en föräldraledighetsreform som gav båda föräldrar rätt till 160 föräldradagar, varav 63 dagar kan överlåtas till den andra föräldern. Reformens syfte är att uppnå en mer jämställd fördelning av föräldraledigheten mellan mammor och pappor. Resultatet ser ut att ha gett effekt på nationell nivå, där pappor nu tar ut betydligt fler dagar än tidigare.
För pappor i Finland som fick barn efter att reformen trädde i kraft är snittet 78 föräldrapenningsdagar, nästan dubbelt så många som de 44 dagar som pappor tog ut för barn födda 2021, då den gamla modellen fortfarande gällde. På Åland har pappor som fått barn under reformens nya villkor i genomsnitt tagit ut 75 dagar – en ökning från 54 dagar för pappor med barn födda 2021.
Siru Keskinen, statistisk expert på FPA, skriver i ett mejl att ”antalet föräldradagar alltså också har ökat på Åland, men något mindre än i resten av landet.”
Små skillnader
Social- och hälsovårdsminister Arsim Zekaj (S) anser att ökningen är ett positivt steg, både på Åland och nationellt, men understryker att skillnaden inte är statistiskt signifikant.
– Vi behöver absolut titta på det här och analysera utfallet. Men det är en ganska liten skillnad mellan Åland och Finland, så vi behöver se utvecklingen över tid innan vi kan dra några slutsatser, säger han.
Arsim Zekaj ser reformen som en avgörande faktor bakom de ökade siffrorna för pappors föräldraledighet.
– När man gör ändringar som underlättar för föräldrar att vara lediga tillsammans med barnen ser vi att nyttjandet ökar. Jag hoppas att vi mer och mer kan röra oss mot en flexibel föräldraförsäkring, som i ännu större grad uppmuntrar ett jämställt uttag av föräldraledighet.
Han poängterar att delad föräldraledighet är en av de mest grundläggande komponenterna för jämställdhet.
– Det är superviktigt. Att vara borta från arbetet påverkar många faktorer, som inkomst och pension. Ett gemensamt ansvar för föräldraledigheten skapar dessutom mycket bättre förutsättningar för hälsa och välmående.
Ångrar sig inte
Mariehamnaren Tobias Braun och hans sambo delar föräldraledigheten lika – ett beslut han redan vet att han aldrig kommer att ångra.
– Den här tiden har man bara en gång, säger han.
Tobias Braun, till vardags köksföreståndare vid Godby högstadieskola, njuter nu av sin tredje pappavecka tillsammans med sin åtta månader gamla son Nils. Tobias och hans sambo delar föräldraledigheten lika, och Tobias planerar att vara hemma med Nils till april 2025. Tiden är ett tillfälle för far och son att hitta sina egna rutiner och dela vardagsstunder utan att mamma är närvarande.
– Det är fantastiskt, man skapar rutiner. Nu behöver vi hitta vårt sätt. Vi sjunger, kramas och har mycket närhet.
På dagarna sysselsätter de sig tillsammans i köket. När Tobias förbereder grönsakerna sitter Nils bredvid och får gnaga på en morot. Tobias beskriver med värme hur snabbt tiden går, hur dagarna fylls av små stunder som lämnar minnen för livet.
För Tobias är föräldraledigheten en chans att följa Nils utveckling på nära håll.
– Man får uppleva när Nils börjar krypa, vad han är nyfiken på och vill leka med. Han får verkligen hänga med, säger han.
Tobias tycker det är viktigt att pappor tar ut föräldraledighet, lika viktigt som för mammorna. Han får ofta uppmuntrande ord från omgivningen som tycker att han gör rätt som tar sig tid för sitt barn.
– Man inser hur mentalt krävande det är att vara aktiv med en liten människa hela dagen. Man är trött på eftermiddagarna.
En investering i familjen
Att ekonomin kan vara en utmaning är något Tobias inte hymlar med. För honom och familjen har föräldraledigheten inneburit små förändringar i vardagen – som att cykla i stället för att köra bil och baka eget bröd. Men han är övertygad om att upplevelsen är värd varje anpassning.
– Den här tiden har man bara en gång, säger han.
– Jag har varit pappaledig med mina första tre barn, och det är jag nöjd över.