”Havsöring från hav till hav” är ett samverkansprojekt mellan Lokalkraft Leader Åland och Leader Bohuskust & Gränsbygd. I det deltar Ålands organiserade fiskeguider och en gruppering vid namn Fjordguiderna.
– Tanken är att höja havsöringsfiskets status, lära oss av varandra och att vidga våra marknader, säger Roger Nordlund, som vid årsskiftet efterträdde David Ståhlman som ordförande för Fiskeleader på Åland.
Deltagarna har gjort studiebesök i varandras områden för att lära sig mer om hur de respektive guideverksamheterna fungerar. Man har bland annat jämfört hur kundgrupperna ser ut.
– Det har varit väldigt givande och vi kan nu skapa bättre produkter mot den kundgrupp vi vill nå. Det finns en stor potential att öka antalet guidedagar på Åland, säger Bohusläns projektledare Jonas Nordigårds, som även driver Nordens största flugfiskesajt Edgeflyfishing.com.
Fyn en förebild
Sportfisketuristerna inom just öringskategorin är köpstarka, och erfarenheten från Bohuslän är att det ligger mycket pengar att hämta i verksamheten – inte bara för guiderna utan också för kringverksamheter som hotell, restauranger och butiker.
– När vi började satsa på guidning i fjordarna tittade vi på Danmark, vars huvudgrupper av fiskare kommer från Tyskland och Holland. Det visade sig att de hade 55.000 gästnätter på Fyn och omsatte 110 miljoner kronor, säger Jonas Nordigårds – samtidigt som han tillägger att där gick fyra kommuner in och satsade pengar på marknadsföringen.
Säljer in
Projektledaren på den åländska sidan Viktor Eriksson säger att turisterna till respektive område traditionellt har kommit från skilda länder. Här finns potential att sälja in varandras destinationer – det finns nämligen en nyfikenhet bland fisketuristerna att upptäcka nya områden.
– Vi har haft mycket mer gäster från öst – Baltikum och Ryssland, medan Bohuslän har haft fler från Danmark och Centraleuropa. Nu kan vi också byta erfarenheter av vad folk från olika regioner förväntar sig när de kommer hit.
En sådan fråga är den om catch and release – hur förklarar man till exempel vikten av att värna bestånden framom att turisterna ska kunna ta med sig en massa fisk hem?
David Ståhlman, ordförande för de organiserade fiskeguiderna på Åland, lyfter fördelarna med att se varandra som komplement och inte som konkurrenter. Gemensam marknadsföring både i och utanför Norden är ett exempel på hur samarbetet kan se ut.
– För inte heller när det gäller fiskesäsongen konkurrerar vi med varandra eftersom Bohuslän har begränsat fiske under en viss tid.
Där sträcker sig säsongen från 1 april till 30 september, medan öringsfiske på Åland är möjligt så länge det finns öppet vatten.
Flera arter
Öringen på Åland är en underutnyttjad resurs, enligt Roger Nordlund. Ändå har han under de år han arbetat med just sportfiske märkt en förändring. Tidigare var det främst gäddfiske som efterfrågades, men nu har havsöringsfisket kommit i kapp. Sommartid är även abborrfisket populärt.
– Vi kan erbjuda kanske ett av världens bästa havsöringsfisken. Även de som kommit hit som gäddfiskare har transformerat sig till havsöringsfiskare när vi berättar om möjligheterna som finns.
Genom att sprida fisket på fler arter minskar alltså det extrema trycket på gäddfiske, samtidigt som man sprider ”slitaget” på flera fiskeområden. Fiskas en och samma plats för mycket kan den nämligen förstöras för flera år framöver. Även om fisk som tas upp släpps tillbaka stressas fisken om den utsätts för den här behandlingen om och om igen.
– Man måste komma ihåg att fisken är en ändlig resurs. Har fiskeguiderna en bra kontakt kan de kolla med varandra var det redan varit många fiskare. Det behöver finnas bra regler så att man har ett långsiktigt hållbart fiske, säger Jonas Nordigårds.
Sätter ut yngel
Öringsyngel produceras på Ålands fiskevårdscentrum Guttorp i Sund och Viktor Eriksson berättar att många fiskelag köper in ynglen och planterar ut dem i sina vatten. Ju längre de sysslat med det, desto bättre fiskevatten.
– När vi ändå sätter så mycket samhällsresurser på den här fiskarten ska vi ju försöka få tillbaka så mycket som möjligt och då är just sportfisketuristerna de som är penningmässigt mest värdefulla.
Var finns det bästa havsöringsfisket på Åland?
– Grabbarna har i alla fall lärt mig att man ska åka ytterskärs, säger Jonas Nordigårds.
Någon lägger till att man generellt måste ut mot Ålands hav. Roger Nordlunds känsla är att det fiskas mest väster och söder om Åland, i Mariehamn, Eckerö, Lumparland, Lemland – men också i Kumlinge och Brändö.
– Faktum är att öringen finns i princip runt hela Åland.