Lars Selander arbetar som platschef på Högskolan på Åland och sköter de fyra gymnasielinjerna inom sjöfart. Som ungdom intresserad av sjöfart kan du under gymnasietiden specialisera dig som däcks- och maskinreparatör, fartygselektriker, vakthavande maskinmästare eller vakthavande styrman. Alla linjer har en gemensam grund innan man specialiserar sig. De åländska sjöfartsutbildningarna på gymnasienivå har tidigare varit mycket populära, fram till 2013 var de så gott som fullsatta. I år är nästan hälften av platserna lediga. Lars Selander tror att detta beror på en lite negativ syn på branschen.
– Jag tror det beror på att man inte lyfter fram det positiva med livet på sjön, media presenterar negativa aspekter och det blir en negativ bild. Vi behöver samarbeta bättre i samhället och lyfta fram positiva grejer med livet på sjön, säger han.– Vi från skolans sida behöver också fundera och diskutera internt vad vi tror att detta beror på och vad vi kan förändra för att nå ut på ett bättre sätt till ungdomarna.
Hur ser arbetsmarknaden ut inom sjöfartsbranschen?– Det beror på yrkeskategorier. I närregionerna har efterfrågan minskat generellt, men tittar man globalt ut i världen så finns det nog arbetsplatser. Internationellt har antal platser ökat.
Varför allt färre söker till sjöfartslinjerna kan bero på väldigt många olika aspekter, och Lars Selander säger att det också är normalt att intresset skiftar.– Tiderna ändrar ju också. Det fanns en tid när folk trivdes att jobba mer globalt, det fanns också en tid när folk vill jobba väldigt nära hemma. Och det påverkar ju också.
Medan intervjun pågick fick sjöfartslinjen ytterligare en studerande.– Det är väldigt levande nu i början av terminen, det är värt att komma ihåg, säger Lars Selander.
Alexandra Gäddnäs