Sex av de åländska partierna meddelade förra veckan att de undertecknat ett avtal som ska trygga utvecklingen av havsbaserad vindkraft på Åland. Både Obunden samling och Åländsk demokrati står dock utanför avtalet och är kritiska mot tillvägagångssättet.
– Det avviker från den normala demokratiska processen i lagtinget. Sådant här brukar ske genom att landskapsregeringen kommer med ett förslag eller att någon lämnar in en motion, som sedan leder till en debatt och därefter resulterar i någon form av gemensamt initiativ. Då blir det mer transparent och tydligt var alla står, säger Marcus Måtar.
Lika mycket är det ett politiskt utspel inför valet, anser han.
– Det är helt klart att det är frågan om det. Det är bara fem partier som säger något. Dessutom har jag uppfattat att det funnits en begäran om ett sådant här politiskt utspel från de privata aktörer som är inblandade i de satsningar som planeras.
Vad har du för belägg för att det skulle vara en beställning?
– Jag har själv varit inblandad i det här och fått frågan från näringslivet, men jag har sagt att det inte är aktuellt för vår del att underteckna ett sådant här avtal.
Varför uppfattade du att du fick den här frågan?
– Jag har uppfattningen att man vill att det ska gå snabbare framåt och att det ska finnas en större politisk enighet och det kan jag har förståelse för, men det är inte så vi jobbar. Sedan vill jag också vara tydlig med att jag inte på något sätt påstår att det här är otillbörligt, så som vissa påstått. Jag har bara sagt att jag inte tycker det ska gå till på det här viset.
Har förståelse
Kan du ha någon förståelse för att övriga politiska partier söker en gemensam linje i en för det åländska samhället stor och viktig fråga, det har ju efterfrågats liknande breda överenskommelser i andra frågor?
– Jag kan ha förståelse för att man söker enighet framåt men det finns ju instrument för det här inom ramen för lagtingets arbete. Nu har man valt att gå utanför det och det är mig veterligen första gången det händer. Så här ska det inte gå till när det finns normala procedurer som tryggar den demokratiska insynen.
Vad gäller själva innehållet i avtalet tycker Marcus Måtar att det är ganska brett och svepande.
– Det är många självklarheter som att man ska ta tillvara Ålands intressen och så vidare men det är svårt att veta vad det innebär i praktiken. Det säger inte så mycket, utan är lite som ett horoskop där alla kan känna igen sig lite.
Diskussioner och debatter
Åländsk demokratis Stephan Toivonen är inne på samma linje.
– Jag tycker inte att man ska hålla på med sådant här. Vi ska ha öppna diskussioner och debatter i lagtinget.
Han tycker också att tajmingen inför valet i höst är märklig.
– I höst kan ju halva lagtinget vara utbytt.