ECKERÖ
Degersands camping och restaurang har vanligtvis 80 procent svenska gäster, säger ägare Janina Lindström.
– Det är definitivt en stor skillnad från tidigare år.
Campingen är nästan helt tom men på restaurangen är det ett antal gäster varje dag. Stugorna har fått många avbokningar, vanligtvis har man stamgäster från Sverige men de har valt att boka till nästa sommar i stället.
– Det är fullt i stugorna för nästa sommar, säger Janina Lindström.
Det är fler turister från Finland än det brukar vara, och ålänningar som hemestrar, men det täcker ändå inte upp för bristen på turister från Sverige, säger Janina Lindström.
På Viltsafarin och Granbergs Gästhus ser man en stor skillnad den här sommaren jämfört med tidigare år.
– Våra populäraste hus är tomma hela juli på grund av extremt många avbokningar från svenska sidan. Det bedrövligaste är stugorna, säger ägare Katrin Granberg.
Enligt henne är det en helt annan rörelse i Eckerö än tidigare år. De flesta av besökarna brukar komma från Sverige. Viltsafarin har däremot gått bättre än förväntat.
– Vi kunde inte drömma om det här. Med kryssningsbåtarna kommer det mycket gäster på lördagar, vi tackar estländarna för den biten, säger Katrin Granberg.
Mattias Eriksson som är vd på Smartpark och har en stugby säger att sommaren så här långt har varit ungefär som man hade förväntat sig.
– 60 procent av våra besökare som är från svenska sidan är borta nu, men vi har sett en ökning från finska sidan och lokala besökare. Det är en knepig situation som man får göra det bästa av, säger Mattias Eriksson.
Beläggningen i stugbyn är långt under det normala och är nästan helt tom. Han tror att turistföretagarna på östra Åland är mindre drabbade.
– De har ju normalt mest turister från Finland, det märks mera här, säger Mattias Eriksson.
På Björnhofvda Gård kommer alla gäster från Finland i år. Ägare Hans Lindmark säger att det är en annan typ av finska gäster man haft den här sommaren, jämfört med förra året.
– Det är sådana som skulle åka längre bort och spenderar mycket pengar, säger han.
I juni hade man 50 procents beläggning, vilket har stigit till 80 procent i juli.
– Det är ganska normalt för juli, förra året hade vi 96 procent. Men augusti blir nog sämre, vi tappar alla sydeuropéer och tyskar som brukar komma då.
Enligt Hans Lindmark är det lugnt i Eckerö överlag.
– Det verkar som att det är fler som lider mer än vi gör. Vi har redan varit ganska Finlandsorienterade, säger han.
FÖGLÖ
På Restaurang Seagram på Föglö har både juni och juli gått bättre än normalt.
– Vi hade lite bortfall när det var dåligt väder i juli, då stannade det upp ett par veckor. Vi är väldigt väderberoende, säger Conny Jansson, ägare på Seagram.
Förra veckan ökade försäljningen säger han. Gästerna kommer främst från Åland och Finland och lite från andra länder som får komma till Åland. Det har varit fler finska turister i juni och juli den här sommaren än tidigare år.
Ainer Keertsmik säger att det äntligen börjar se lite ljusare ut på Gästhemmet Enigheten på Föglö, efter tunga månader i april, maj och juni.
De svenska turisterna brukar stå för ungefär 70 procent av gästhemmets beläggning. Nu hoppas man att ålänningar och finska turister väger upp.
– Det är många finska turister som kommer hit utan att boka, säger Ainer Keertsmik.
Han är säker på att läget ser helt annorlunda ut för turistföretagarna på östra och västra Åland.
– Jag hörde att ju närmare Finland man är, desto bättre och ju längre ifrån desto värre. På Kökar säger de att de har ”full house” och på Eckerö är det tomt, de lever ju bara på svenskarna, säger Ainer Keertsmik.
KUMLINGE
På Glada Laxen på Bärö i Kumlinge är man positivt överraskade av vad sommaren har gett så här långt.
– Vi har det så bra så det är helt otroligt, det är bättre än i fjol. Vi har aldrig haft så många frukostar som i dag, vanligtvis har vi mellan tio och 20 men i dag hade vi nästan 50, säger Henrik Beckman.
Han tror att det är stor skillnad mellan västra och östra Åland den här sommaren.
– Det är klart, de är så beroende av svenskar på östra Åland. Mariehamn, Eckerö och Hammarland och de andra kommunerna på fasta Åland har det svårare.
Han menar att det som gynnar Bärö är gästhamnen.
– Vi märker att det är mycket båtar i farten. Vi har blivit ett ställe man gärna kommer till. I går var vi tvungna att avisa båtar för att vi inte hade plats. Vi är lyckligt lottade på den här sidan av Åland, säger Henrik Beckman.
BRÄNDÖ
Marianne Karlström på Djurmo turism säger att hundra procent av båtarna kommer från Finland. I juni var det fler båtar i gästhamnen än tidigare år. Hon tror att antalet besökare inte bara beror på corona utan även vädret.
– Vi är väldigt väderberoende, nu när det har regnat har det så klart varit mindre folk.
Vanligtvis har man mest folk från Finland, men även en liten del från Sverige, England och Tyskland.
– Det kanske ändrar ju längre in i juli vi går, säger Marianne Karlström.
I gästhamnen på Lappo är majoriteten av båtarna från Finland.
– Vi har haft ett par svenska båtar, någon estländsk och någon tysk, säger Dan Ole Åkerberg på Lappo Gästhamn.
Han säger att beläggningen har varit bättre än förra året och att det nog är bättre för turistföretagarna på östra Åland än på västra Åland.
– Det tror jag, de finska turisterna vill inte röra sig så långt. Men det är flera som tar båten och åker in till Mariehamn för en dagstur, säger Dan Ole Åkerberg.
SOTTUNGA
På Sottunga är det mest finska båtar i år. Victoria Näfverborn på Sottunga skärgårdsturism säger att det har varit någon enstaka båt från Sverige, Tyskland och Danmark.
– Det är ganska många åländska båtar som rör sig i skärgården och kommer och äter. Det är nog mer beroende på vädret än på corona, säger Victoria Näfverborn.
När vädret var fint i juni var de fler båtar än samma månad förra året. I juli har antalet båtar i gästhamnen halverats jämfört med förra året.
– I vanliga fall är 80 procent av båtarna från Finland, säger Victoria Näfverborn.
KÖKAR
Natalie Björk som driver Brudhäll hotell och restaurang på Kökar säger att det har varit mycket mindre människor under försäsongen än vanligt. I maj och juni brukar man vanligtvis ha många bussgrupper på besök. Högsäsongen däremot går ganska bra, de finska gästerna är ungefär lika många som tidigare år.
– Juli har varit helt okej. Vi har mycket finska gäster och ålänningar, säger Natalie Björk.
Vanligtvis uppgår de svenska turisterna till mellan 20 och 30 procent av beläggningen under högsäsong.
– Vi hoppas att ålänningarna tar sig tid att hemestra på Brudhäll i augusti och september.
På Havspaviljongen gästhamn på Kökar har det rullat på ungefär som vanligt, säger Fredrik Salmelin.
– Hittills har det fungerat ganska bra, säger han.
Alla båtar i gästhamnen kommer från Finland och Åland. Man har bara haft en svensk båt än så länge.
– I stugorna har vi också folk men inte har vi fler gäster än vanligt, säger Fredrik Salmelin.
Tara Bamberg