Enligt förbundsstyrelsen förslag till budgetram stiger verksamhetskostnaderna för Kommunernas socialtjänst (KST) med 9,72 procent nästa år. För ägarkommunerna innebär det här en kostnadsökning på elva procent, enligt uträkningar som Finströms kommun gjort. Omräknat till euron och cent blir Finströms andel för KST då 2,478 miljoner euro, vilket kan jämföras med 2,234 miljoner euro 2023, alltså en merkostnad på 244.000 euro.
Kommunen har i sina uträkningar utgått från att landskapsandelarna för KST ligger på samma nivå som i år samt att 95 procent av verksamhetsintäkterna kommer från kommunerna.
– KST har skickat en budgetram på remiss till kommunerna, så den saknar, så att säga, väsentliga beståndsdelar. Men man måste ändå räkna på basen av den och göra en uppskattning, säger kommundirektör Magnus Sandberg.
– Sedan är kostnadsökningen betydande, det kommer vi inte ifrån.
Vad får det för konsekvenser för Finström om förslaget går igenom?
– I relation till vårt budgetresultat – vi har budgeterat ett litet minusresultat för innevarande år – är 250.000 ganska stora pengar, även för kommun som Finström. Det handlar om en fortsatt trend att kostnaderna tillåts öka. Det mesta andra som kommunerna sköter om är precis lika lagstadgat som KST, det upplägget blir problematiskt. Verkställs det här tvingas vi skära mer i den egna verksamheten, och det vet jag inte om det finns några gångbara motiveringar till.
Undvika dubbelarbete
Kommunstyrelsen konstaterar att verksamhetskostnaderna för KST ökat från 30,7 miljoner euro (bokslut 2021) till 36,3 miljoner (budgetram 2024). Man förutsätter att verksamheten anpassas för att minska kostnadsökningen, och att anser KST bör fortsätta söka kostnadseffektiva lösningar för fastigheter och boendeservice.
Vidare tar kommunstyrelsen upp möjligheten för KST att använda sig av kommunernas tjänster inom bland annat fastighetsservice, städning, kökstjänster för att undvika dubbelarbete. Slutligen vill man att KST initierar en förändring av stödsystemen för boendeanpassningar.