Debatten går het kring de hypermoderna industritrålare som tar upp tusentals ton strömming i Östersjön. Bland kritikerna kallas de för ”dammsugare” som rensar ut strömmningsbestånden och hotar Östersjöns ekosystem.
En som ger sig in i diskussionen och sätter ner foten är Jimmy Lillvik, grundare av sportfiskelaget Team Big Catch. På fiskelagets Facebooksida har han startat ett upprop för att förbjuda storskaligt trålfiske och frågan har väckt engagemang.
– Jag trodde aldrig att det skulle få det här genomslaget, Facebookinlägget har delats över 350 gånger och har nått ut till över 50.000 personer. Jag lyfter på hatten åt alla som delar, kommenterar och engagerar sig i ämnet, säger han.
När Sveriges största fiskefartyg Clipperton under tre veckor 2019 befann sig på åländskt vatten fiskade de upp 1.690 ton strömming plus bifångst, säger Jimmy Lillvik.
– Det är enorma volymer. Allt fler driver frågan om hur pass allvarligt trålfisket är, speciellt bland fiskare i Stockholms skärgård. Där är trålarna inne och slickar på kusten, men de surrar även omkring nära Ålands hav.
Vill skapa uppmärksamhet
Jimmy Lillvik vänder sig mot att fångsten främst används till att bli fiskmjöl för att utfordra odlad lax.
– Det som verkligen eldar i gång mig är att man tar bort ett viltbestånd för att ha mat till någonting man odlar i stället för att det ska finns en naturlig föda för Östersjöfisken, säger han.
Sportfiskaren vill göra andra medvetna om de konsekvenser som det minskade strömmingsbeståndet kan leda till.
– Drar man det till sin spets kan det bli total kollaps i hela Östersjön. Strömmingen är föda åt alla fiskar i Östersjön.
Jimmy Lillvik har lagt märke till att mängden spigg i havet tycks öka vilket är ett tecken på obalans i ekosystemet. Spiggen bidrar till övergödning och algblommning.
– Vi är flera laxtrollare som har reagerat på att spiggen ökar från år till år. Det kan vara stim som är 20 meter djupa och tio meter breda. När man väl får upp en lax spyr de ur sig mängder av spigg som egentligen borde vara strömming, säger han.
Uppmanar Åland att ta täten
Trålningsbåtarna förr går inte att jämföra med fartygen i dag, menar Jimmy Lillvik.
– Det är som natt och dag, det här är flytande monsterindustrier. Om det fortsätter så här kommer det att sluta i katastrof och det är orsaken till att jag gör uppropet. Vi måste få stopp på det storskaliga trålandet för att ha ett fortsatt bibehållet fiske i Östersjön.
Vems uppmärksamhet vill du nå?
– Någon representant från de nordiska länderna borde lyfta ämnet i Bryssel där allt annat bestäms, jag tror att det måste komma skarpare direktiv om kvoter från EU. Men egentligen vem som helst eller vilket organ eller organisation som har nånting att säga till om på riksnivå. Alla håller med om att Östersjön är i dåligt skick med döda bottnar och syrefattighet, samtidigt som både Finland, Sverige och Danmark år efter år tillåter trålning. Jag skulle önska en mer enad linje. Man kan inte gapa om att plastkassarna ska kosta tio euro samtidigt som man tömmer ut havets resurser.
Vad vill du att ska hända?
– Om Åland skulle vara först med att förbjuda trålning på åländskt vatten skulle det sätta oss på kartan som miljömässiga föregångare. Någonstans måste det börja, varför inte här?