Förslaget om ny lagstiftning för en miljöskadefond innebär en ny avgift för åländska miljöbelastande verksamheter, men är inte oöverkomligt i det här skedet, visar en snabb rundringning som Ålandstidningen gjort.
Rosita Broström, verksamhetsledare för Ålands fiskodlarförening, säger att för fiskodlingen innebär ändringsförslaget att det införs en engångsavgift på 400 euro per odling.
– I sig är avgiften inte ett problem, men om man höjer den eller att den blir återkommande är det ett problem. Man blir alltid orolig när det införs nya avgifter, men nu är det inte så mycket att orda om.
Rosita Broström säger att man redan genom sitt miljötillstånd ser till att det inte ska ske olyckor.
– Men det är som det är och jag förstår att vi måste gå med för att systemet ska fungera eftersom det gäller hela Finland.
Vid Ålands miljö- och hälsoskyddsmyndighet (ÅMHM) anser man däremot att det är skäligt att fiskodlingarna ska ha en årlig avgift i stället för en engångsavgift. Det är en av sakerna man tar upp i ett följebrev till lagförslaget, bland andra saker man anser att är oskäliga med lagförslaget.
Undantag för kraftverk
ÅMHM anser att det behöver finnas undantag för energianläggningar som används för reservkraft. I brevet skriver ÅMHM att de energianläggningar på Åland som skulle komma upp i effekter som nämns i lagförslaget endast används tillfälligt som reservkraft och att det är oskäligt att de ska betala avgiften.
ÅMHM anser också att spannet på 1–50 megawatt för energiproducerande enheter är för stort.
”Det finns några anläggningar på Åland som producerar energi just över en megawatt under några enstaka kalla veckor per år”, skriver man.
ÅMHM nämner också att lagstiftningen behöver göra skillnad på skjutbanor som används cirka 300 dagar per år och sådana som bara används vid enstaka tillfällen. Gällande slakteriverksamheten krockar den åländska lagstiftningen med den finländska och ÅMHM skriver att man på Åland arbetar efter årliga gränsvärden och inte enligt dagliga, som den finländska lagstiftningen förutsätter.
”Ännu en kostnad”
Ålands producentförbunds medlemmar (ÅPF) påverkas inte särdeles mycket säger vd Sue Holmström.
– Vi har två stora djurgårdar som får betala 200 euro i året och vårt mejeri får en engångsavgift på 400 euro.
Men ändå är avgiften ännu en ny kostnad för branschen.
– Vi har påtalat att vi önskar ett det inte ska komma nya kostnader på jordbrukssektorn över huvud taget. Vi har tillräckligt, säger Sue Holmström.
Vid Ålands näringsliv har vd Susanne Olofsson inte hunnit sätta sig in i lagförslaget och hur det påverkar föreningens medlemmar, men hon skriver i ett mejl till Ålandstidningen att det är positivt med en blankettlag som innebär att det är samma lagstiftning i hela landet.