Det storskaliga solcellsprojektet som planeras i Stornäset har en del hinder att klara av innan det kan förverkligas. Det kan man konstatera efter att landskapsregeringens (LR) sakkunniga på flera byråer avgivit sina utlåtanden.
Bland invändningarna finns att delar av de 50 hektar skog som ska avverkas för att göra plats för solceller och infrastruktur inte huggits under lång tid och betraktas som i praktiken orörd.
I utlåtandet skriver man: ”För att projektet ska kunna bevisas ge en nettovinst för klimatet bör man väga de minskade koldioxidutsläppen som en solcellspark ger mot den minskade kolbindningsförmågan som den nerhuggna skogen ger upphov till”.
En annan farhåga är hur solcellsparken påverkar vattentäkterna som finns i närheten. LR:s tjänstemän skriver att frågan ska utredas men också: ”Ingen risk får förekomma för försämrande av vattenkvaliteten i täkterna, och såväl områdesspecifika som allmänna vattenskyddsföreskrifter måste efterföljas”.
Fler områden pekas ut som sådana som måste utredas, exempelvis att området Markusbölefjärden-Storträsk är ett av fasta Ålands tolv viktigaste områden för fågel.
Inte politiskt
Utvecklingsminister Alfons Röblom poängterar att utlåtandet är ett sakkunnigutlåtande och på intet sätt ska ses som ett politiskt ställningstagande från landskapsregeringen.
– Det betyder inte heller att beredningen är till fullo klar. Vi vet att Fastighetsverket har andra instanser på listan som ska komma med utlåtanden. Ålands vatten och andra behöver komma med viktig input, och allt detta ska sedan samlas till en politisk överläggning där vi får möjlighet att göra bilden klar för oss, säger Röblom.
Hur viktigt är det med en ordentlig genomlysning av projektet?
– Det är jätteviktigt att vi har alla fakta på bordet och att vi får en möjlighet att göra en bedömning av lämpligheten i det här. Just med tanke på det blir det intressant att ta del av Ålands vattens bedömning eftersom det är viktiga dricksvattenområden.
Är det svårare att ta ställning när det så att säga är två goda saker – naturvärden och förnybar energi – som står mot varandra?
– Jag tycker samtidigt att det är ett bra exempel på hur viktigt det är att man tar hänsyn till alla apsketer när man ska bedöma satsningar. Det kommer blir mer och mer så att man måste ta hänsyn, det går inte vara att offra det ena för det andra.
När kan vi räkna med ett slutgiltigt, politiskt beslut?
– Det ligger på Fastighetsverket att bereda materialet, och jag vet inte exakt när det kan bli. Men vi står redo att diskutera frågan i LR så fort beredningen är klar, säger Alfons Röblom.