Enligt uppgifter till Ålandstidningen utreder ÅHS om obehörig personal skulle ha gjort intrång i en patientjournal.
Men efter samtal med den nytillträdda vårdchefen Sirpa Mankinen visar det sig att det pågår flera sådana utredningar. Några detaljer kring ärendena ger hon inte, men säger att hon ska utreda om sekretessbrott begåtts eftersom patienterna misstänker det.
– Varje patient har rätt att kolla sin journal om man misstänker något. Om patienten anser att det är någon obehörig som varit in kan hen komma med en begäran om utredning.
– Vi har loggar som visar vem som varit inloggad, när det skett, varifrån och vilken del av journalen det handlar om.
Sirpa Mankinen utreder ärendena så snabbt som möjligt, men kan inte ange någon konkret tidtabell.
Om hon kommer fram till att obehörig personal tittat i journalerna kan patienterna välja att polisanmäla, eller så kan arbetsgivaren vidta disciplinära åtgärder, beroende på hur allvarligt det anses vara. Alla sådana åtgärder behandlas i tjänstemannadelegationen. Den/de anställda kan få en skriftlig varning, förflyttas till andra arbetsuppgifter eller bli uppsagd.
Polisanmäler inte arbetsgivaren?
– Även arbetsgivaren kan göra brottsanmälan.
Gör stickkontroller
Det senaste året har ett tjugpotal patienter begärt att få ut sina logguppgifter. I ett par fall har patienterna begärt vidare utredningar. Ett av ärendena är under polisutredning.
För att förebygga att obehörig personal går in i patientjournalerna gör man stickkontroller. Så sent som i oktober införde ÅHS i samband med en uppdatering en ny funktion i datajournalerna för att undvika att personal går utanför sina behörigheter.
– Det kommer upp en ruta där du måste ange orsaken till varför du går in i journalen. Det finns 15 alternativ att välja på, och man kommer inte vidare om man inte kryssar i något av dem. I logguppgifterna syns sedan varför man varit in.
Det här, menar Sirpa Mankinen, underlättar utredningsarbetet vid misstankar.
– Men den här funktionen förutsätter att behörigheterna är rätt från början, att man har behörighet till det man behöver för att smidigt kunna sköta sina arbetsuppgifter, och inget annat. Det kommer jag att börja granska.
Sekretessavtal
Samtliga anställda inom ÅHS, alltså inte bara de som jobbar med vård, har skrivit under ett avtal om tystnadsplikt.
– Hela yrkesutövningen bygger på professionalitet, och man utgår från att alla följer sin yrkesetik. Det du får veta hör inte till någon annan än det det berör. Det är var och ens ansvar.
Sirpa Mankinen säger att hon utgår från att alla är professionella, och understryker flera gånger hur viktig sekretessen är – speciellt i ett litet samhälle.
– Och som organisation har vi ett ansvar för uppföljningen. Vi har inget att mörka, om något går fel går det fel.
Sandra Widing