Det senaste decenniet har användningen av biokol ökat. Syftet är att förbättra jordens struktur och vattenhållande samtidigt som klimatförändringar motverkas genom att kolet lagras under lång tid i jorden.
Under sommaren har Flexens tillsammans med finska Carbofex jobbat med att utreda möjliga användningsområden för biokol på Åland.
– Biokol kan skapa cirkularitet och sammanföra olika sektorer på Åland, säger Szilvia Haide, ingenjör inom kemiteknik med fokus inom utveckling av hållbara energisystem och högskolepraktikant på Flexens.
Szilvia Haide har identifierat tre utmaningar för Åland vilka är övergödning, effekter av ett ombytligt klimat, samt växthusgaser.
– Hur kan vi främja samarbete mellan människorna och sektorerna på Åland för att minimera dessa problem? Svaret är biokol, säger Szilvia Haide.
Förutom att förbättra jord och fungera som vattenfilter kan biokol även användas i djurfoder. Detta ska ha direkt mätbara effekter på det minskade metanutsläppet från kor.
Åland intressant för biokol
Europas största biokolanläggning, Carbofex, finns i Tammerfors i Finland. Vd Sampo Tukiainen säger att biokol har mycket att erbjuda för att minimera utsläpp.
– Åland är en väldigt intressant miljö för biokol med funktioner som fiske och jordbruk, säger Samo Tukiainen.
För tillfället letar Flexens aktörer, testplatser och potentiella vattenskyddsområden för att utföra pilotstudier. I samarbete med Carbofex är målet att ta fram förslag på hur biokolsfiltren kan se ut.
– Hur kan vi återställa och balansera upp vattenområden utsatta för avrinning eller övergödning? Inom den närmaste framtiden vill vi se vad för intresse som finns för biokol som produkt. Är det möjligt att ha en biokolsanläggning på Åland? säger Anna Häger, projektledare på Flexens och Smart Energy Åland.
Flexens vill gynna fler aktörer och öka cirkulariteten mellan jordbruk och näringsliv.
– Jordbruket och näringslivet är ryggraden av den åländska ekonomin, säger Anna Häger.
Tara Bamberg