Flybe Nordic pressar sina priser ytterligare på linjen Mariehamn-Helsingfors.
Men Air Åland låter sig inte skrämmas.
-Vi inkluderar allt i vårt pris till skillnad från dem, säger vd Jan Erik Sundberg.
NÄRINGSLIV När Flybe Nordic äntrade den åländska marknaden slog man till med lågprisflyg; för 39 euro kunde passagerare flyga enkel väg på linjen Mariehamn-Helsingfors.
Air Åland var inte sen att svara. Bolaget lovade lägre priser än sin nya konkurrent och började bjuda ut lågprisbiljetter på 29 euro. Nu har Flybe svarat med en sänkning till 25 euro.
-Jag häpnar inte, men lite överraskad är jag över hur lättpåverkade de är. Jag skrattade lite när jag såg annonsen, säger Air Ålands vd Jan Erik Sundberg.
"Jippobetonat"
Sundberg säger att bolaget inte har några planer på att sänka priset ytterligare, han hävdar istället att man fortfarande har lägst pris per stol.
-I vårt pris inkluderas allting i motsats till Flybe.
Hur menar du?
-Vi tar inte betalt när någon betalar biljetten, de tar fyra euro. Och vi tar heller inte betalt för bagaget och inte för ett säte.
-Det här känns något jippobetonat, deras priser motsvarar inte kostnaderna. Att sänka priset är lätt, att få det ekonomiskt hållbart långsiktigt är svårt.
Bra månad
Flybe etablerade sig under oktober månad, men för Air Åland har det inte nämnvärt påverkat resultatet.
-Faktum är att det varit en bra månad, bättre än i fjol till och med. I början av september såg vi en liten svacka i bokningsframförhållning, men det läget har vi inte längre, säger Jan Erik Sundberg.
Var det Flybes intåg som påverkade framförhållningen?
-Antagligen. Nyhetens behag och ivern för ett nytt flygbolag gjorde att man avvaktade. Men det har inte visat sig vara så enkelt.
På lördag fyller Air Åland sex år.
-Våra passagerare betonar att de vill fortsätta flyga med oss, med rädsla för vad som annars kan hända på linjen, säger Sundberg.
Väntar på Stockholm
Upphandlingen kring Stockholmstrafiken har ännu inte inletts. Landskapets trafikavdelning har fortfarande inte bjudit ut linjen vars nya avtalsperiod inleds 1 mars.
-Jag kan inte ens gissa om det finns någon konkurrent på anbuden. Det beror helt på villkoren som ställs, något som kan göra det svårt att lämna in anbud, säger Jan Erik Sundberg.
På vilket sätt?
-Turlistorna är säkert fastställda, liksom priset och liknande. Upphandlingstiden är fyra år och många osäkerhetsfaktorer ska täckas in där.
Malin Henriksson