I måndags släppte FN:s klimatpanel IPCC sin sjätte klimatrapport. Den har blivit beskriven som närmast dystopisk och forskare världen över är överens om att vi måste agera nu – väntar vi tio år till är det för sent.
– Det behövs konkreta planer och utsatta datum för när olika hållbarhetsmål ska nås, säger Josefine Egenfelt.
Enligt klimatrapporten är det människans verksamhet som är orsaken bakom klimatproblemen.
– Rapporten säger också att tiden för att göra något blir bara kortare och kortare. Inom tio år överstiger vi Parisavtalets mål om att begränsa temperaturökningen till 1,5 grader celsius, säger utvecklingsminister Alfons Röblom (HI).
Under hösten ska landskapsregeringen arbeta med ett tydligt klimatfokus.
– Klimatet kommer att vara ett fokusområde. Vi ska analysera vad vi kan göra, allas insatser räknas på Åland, säger Veronica Thörnroos (C), lantråd och ordförande i utvecklings- och hållbarhetsrådet.
– Alla ton utsläpp spelar roll, det är vårt ansvar att ta hand om de åländska tonnen. Vi arbetar fortsättningsvis på en ny klimatlag som presenteras under denna mandatperiod, vi har inte tid att stoppa huvudet i sanden, säger Alfons Röblom.
Obekväma beslut
På en åländsk nivå har man vidtagit vissa åtgärder för att minska utsläppen. Mycket har att göra med implementering av förnyelsebar energi.
– Vi har infört stöd för att bland annat byta ut oljepannor och införskaffning av laddningsstationer för hem med elbilar. De stöden har varit populära, ålänningarna bryr sig, säger Alfons Röblom.
Utvecklings- och hållbarhetsrådet på Åland sammanträder den 17 september. Då ska klimatrapporten diskuteras.
– Alla förstår att situationen är allvarlig och att alla måste ta sitt ansvar. Rådet ska resonera sinsemellan, analysera läget på Åland och se vad vi kan göra, säger Veronica Thörnroos.
Ålands Natur & Miljö efterlyser tuffa och handfasta beslut.
– Vi behöver tydliga riktlinjer och beslutsfattarna måste ta obekväma beslut. Det blir oftast att välja mellan ekonomi och ekosystem. Det spelar ingen roll hur bra ekonomi vi har om vi drabbas av återkommande naturkatastrofer, säger Josefine Egenfelt.
Om en förändring ska ske måste alla samarbeta och ha en rimlig chans att kunna bidra.
– Från samhällets sida är det viktigt att omställningen blir rättvis, alla har inte råd att bara byta ut sin oljepanna eller köpa en elbil, säger Alfons Röblom.