Folke Sjölund (Lib) tar över som Ålands namn i EU:s regionkommitté. Han får plats i två utskott och hoppas också få bli rapportör.
EU I dag samlas EU:s nya regionkommitté till sitt första möte i Bryssel. Ny åländsk representant är Folke Sjölund som tar över efter Britt Lundberg (C) som i stället fem år framåt är ersättare.
Folke Sjölund säger att det är med viss förväntan han åker till mötet, som han tycker blir intressant.
- Inte så många ärenden är jättestora för oss, men ett par handlar om europeisk rörlighet i utbildningssyfte och om att förbättra volontärernas ställning.
Är det här en tung politisk post?
- Visst är den det. Regionkommitténs viktigaste uppgift är att påverka lagstiftningen i EU, den är rådgivande men ändå en tung institution.
Ännu tyngre är det att utses till rapportör med ansvar för att driva och utreda ärende i utskott. Britt Lundberg var rapportör en gång under perioden.
Viktigt för Åland
Sjölund får plats i två utskott, CIVEX som arbetar med medborgerliga rättigheter och styresformer samt EDUC som handhar utbildningsfrågor.
- Posterna fördelas inom ramen för Finlands delegation som nu består av nio representanter.
Han fick argumentera för att CIVEX är viktigast för Åland med tanke på självstyrelsen. Sjölund känner en del av de övriga finländarna.
- Men med tanke på uppbackning är samarbetet inom den liberala gruppen ALDE betydelsefullt.
Utskotten avger utlåtanden av olika slag om aktuella lagförslag, både färdiga och under beredning. De ser även på regionala och lokala konsekvenser av dem.
Går igenom hemma
Ålands representant är utsedd av landskapsregeringen och Sjölund samarbetar med dess EU-enhet.
- Vi går igenom ärendena och avgör vad som kan ha åländskt intresse.
Han kan också ha kontakt med sakkunniga tjänstemän inom förvaltningen för att få mera fakta.
Efter denna femårsperioden ökar kommittén från 344 till 350 medlemmar. Flera länder kommer med och viss omfördelning av antalet platser sker.
- Finland tappar en post till åtta, men den åländska platsen blir kvar.
Lissabonfördraget höjer kommitténs betydelsen, då den betonar subsidiaritetsprincipen, att beslut ska fattas så nära dem de berör som möjligt.
Sessionen i Bryssel pågår tre dagar, och Sjölund har redan förundrat sig över att flygförbindelserna inte är bättre än de visat sig. Enligt schemat håller kommittén fem sessioner per år.
Ålandstidningen