-En euro i hatten gör inte att fler kommer hit men det kanske kan vara avgörande för att deras barn ska överleva.
Så säger flyktinghandläggare Ingrid Schiöler som i går kväll föreläste om romer och fördomarna mot dem.
FÖRELÄSNING Det var flera föreningar som tillsammans hade bjudit in Ingrid Schiöler, Röda korsets flyktinghandläggare i Göteborg som just nu är tjänstledig för att bland annat bistå romer i asylärenden. Tillsammans med vice talman Gunnar Jansson (lib), som tidigare varit ordförande i delegationen för romska ärenden, höll hon en informationskväll om romer i går kväll.
-Det här är ett jättebra initiativ. Arbetet med att hjälpa romerna - Europas största minoritet - kan inte stanna vid detta utan måste även fortsätta, sa Jansson under föreläsningen.
En kortare debatt utbröt efteråt där bland annat Bengt Grunér och Jan-Erik Karlström, som har tagit hand om de romer som kommit till Åland, vädjade om samhällets hjälp att hitta arbete och ett hem åt dem.
-De vill inte tillbaka, sa Grunér.
Romerna var annorlunda
Sedan 1971 har Ingrid Schiöler arbetat med romer på olika sätt och har de senaste åren föreläst flitigt om deras kultur och historia. Och om varför det finns så mycket fördomar om dem.
Romerna kommer ursprungligen från Indien. I och med att de så tidigt som under 1300-talet kom till Europa var de mycket annorlunda än de flesta vid den tiden, säger hon.
-De accepterades inte i samhället eftersom de var annorlunda.
Redan då började ryktesspridningen och fördomarna att sprida sig. Många romska kvinnor hade till exempel kunskap om medicinalväxter och sågs som häxor.
"Borde hjälpa dem"
I dag finns fördomarna fortfarande och de flesta romer förtrycks. I Rumänien, där uppemot två och en halv miljon romer bor, lever de i fruktansvärd misär, säger Ingrid Schiöler.
-De får inte en chans att komma in i samhället någonstans. En del vågar inte ens gå till myndigheterna och be om hjälp eftersom myndigheterna i flera årtusenden förtryckt och förintat romerna.
Debatten som uppkommit på Åland är vanlig, menar Ingrid Schiöler. Hon anser att man borde hjälpa dem som kommit i hopp om ett bättre liv.
-Vi har alla möjligheter att hjälpa dem. De vill verkligen inte tillbaka till den misär de lever i i till exempel Rumänien. Många har lämnat Rumänien och tigger i stället på gatorna i Belgrad, som är lika fattigt som Rumänien. Det säger ganska mycket om vilken misär de lever i.
-Vi måste hjälpa till att höja deras människovärde, de har förtryckts på så många olika sätt att de saknar ett eget värde.
-De är lika mycket människor som vi. Ordet rom är indiska och betyder människa, det är viktigt att tänka på det också.
Få fördomar stämmer
I messaspalterna och på debattsidorna har många spekulerat kring de romer som befinner sig på Åland just nu. Det har stått att de egentligen är rika, att de arbetar för någon annan som tjänar pengar på att de tigger och så vidare. Något som i få fall brukar stämma, säger Ingrid Schiöler.
-Det är ytterst få romer som kör merca och har det gott ställt. Det är heller inte vanligt att andra gör förtjänst på det de tigger ihop. Det handlar om pengar för överlevnad.
-Att ge en euro i hatten som ligger framför dem innebär inte att fler kommer hit men det kan vara avgörande för att deras barn ska överleva, säger Ingrid Schiöler.
Matilda Andersson