I en skrivelse till kommunstyrelsen framför ungdomsföreningen att underhålls- och renoveringskraven kring fastigheten i Kattby de senaste åren blivit allt mer betungande:
”Dessa uppgifter kräver både finansiella resurser och arbetsinsatser som överstiger vad vi som förening kan hantera.”
I stället för att behöva lägga tid och pengar på fastighetsförvaltning vill föreningen kunna satsa fullt ut på sin kärnverksamhet, det vill säga aktiviteter och evenemang för unga. Men för att det ska bli verklighet önskar man alltså att både drift och renoveringar överförs till kommunens byggnadstekniska sektor.
Föreningen vill genom sin skrivelse inleda en diskussion för att se vad man tillsammans med kommunen kan komma överens om.
– Vi är öppna för olika alternativ och stänger inga dörrar. Det enda vi säger nej till är att överlåta själva ägandet av lokalen till kommunen. Vi vill ha kvar Hammarbo så länge vi kan, det är ändå ett hus som byggdes för hundra år sedan genom frivilligt talkoar4bete, säger ordförande Zacharias Kalm.
Han hyser förhoppningar om att det ska gå att hitta en lösning som gagnar både kommunen och föreningen.
– Kommunen har alltid varit engagerad i föreningen och har bidragit med både verksamhets- och renoveringsbidrag.
Bufferten borta
Liksom så många andra åldrande ungdomslokaler på Åland börjar Hammarbo kräva mer och mer skötsel för att inte fastighetens skick ska försämras, och en underhållsplan på tio år har tagits fram. Mest akut är ett fasadbyte och en tilläggsisolering av baksidan.
– Men i underhållsplanen är det prioriterat att åtgärda krypgrunden, där bärande balkar börjat ruttna bort.
Totalkostnaden för alla åtgärder under de tio åren uppskattas till mellan 200.000–300.000 euro.
Föreningen, som grundades 1898, ordnar till exempel regelbundna ungdomskvällar i Hammarbo.
– Under våren har vi haft mellan 30-40 barn två gånger i veckan. Det är en otroligt givande verksamhet, och det är sådant som vi skulle vilja kunna fokusera på. Men det är svårt när en stor del av budgeten i stället går till saker som går sönder. Vi har några tunga ekonomiska år bakom oss, med oförutsedda renoveringar, och det har gjort att bufferten nu är borta, säger Zacharias Kalm.
Kommunstyrelsen beslutande nyligen att begära utlåtanden i frågan både från fritids- och byggnadstekniska nämnden.