Christian Wikström presenterar landskapsregeringens förslag tillsammans med Gunnar Westling som är projektledare för kollektivtrafikutveckling och Per-Erik Cederqvist som är budgetansvarig för kollektivtrafiken.
Bakgrunden till förslaget om nya biljettaxor är att hela kollektivtrafiken reformeras på Åland nästa år. Då övertar landskapet stadstrafiken av Mariehamns stad och hela kollektivtrafiken på Åland blir landskapets ansvar.
I dagsläget gäller olika system för biljettpriserna i stadstrafiken och i landsortstrafiken. Landskapsregeringen föreslår ett nytt, gemensamt system som ska börja gälla vid årsskiftet.
En tanke med förslaget är att systemet ska bli enklare att förstå och lättare att administrera. I dag finns 26 olika zoner för biljettpriserna.
– Det är ganska snårigt, säger Gunnar Westling.
De 26 zonerna föreslås bli en enda zon. Samma priser föreslås därmed gälla för hela Åland.
Billigare
En annan målsättning är att det ska vara billigare att åka kollektivt. Biljettpriserna sänks, förutom för engångsbiljetter i Mariehamn. Den som köper flera biljetter får dock billigare pris även i staden, jämfört med i dag.
Priserna för månads- och årskort är satta så lågt att man ska vilja köpa dem i stället för engångsbiljetter. I det mest extrema exemplet kan priset för ett årskort minska med 540 euro, från nuvarande 810 euro till föreslagna 270 euro.
Landskapsregeringen hoppas att sänkta priser ska få fler att åka buss, vilket indirekt leder till ökade intäkter.
– Lägre pris, fler användare. Så har vi tänkt, säger Christian Wikström.
Med det föreslagna systemet blir det inte bussbolaget som får biljettintäkterna. De går i stället till landskapsregeringen, som därmed tar den ekonomiska risken med de sänkta priserna.
– Bussbolagen föreslås endast erhålla ersättning från landskapet. Den blir betydligt högre än i dag förstås, eftersom de inte får biljettintäkterna, säger Gunnar Westling.
På remiss
För kommunerna blir det föreslagna systemet billigare. Skolkorten har i dagsläget ingen maxtaxa, vilket innebär att de kan bli dyrare än vanliga årskort. Det är något som skolorna ofta har invänt mot.
– En sådan obalans existerar inte längre i det nya systemet, säger Per-Erik Cederqvist.
Enligt Gunnar Westling kan landskapets ökade, och kommunernas minskade, kostnader bli ett nollsummespel.
– Vi försöker se Åland som en helhet i det här, säger Christian Wikström.
Nya digitala lösningar för Ålandstrafiken är på gång till nästa år.
– Det är centralt att vi sakteliga går över till appar. Då blir det ännu enklare att använda kollektivtrafiken, säger Per-Erik Cederqvist.
Landskapsregeringens förslag går nu ut på remiss till den 15 november.