I Jysks butik på Åland saknar många av artiklarna prismärkning och produktinformation på svenska. Fenomenet har förekommit mer eller mindre kontinuerligt sedan verksamhetens början 2018.
Enligt åländsk lagstiftning måste en näringsidkare tillhandahålla priser och produktinformation på svenska, vilket är ett krav för att beviljas näringsrätt av landskapet.
”Under uppdatering”
Jysks detaljhandelschef Tiina Palosaari säger att avsaknaden av svenska prislappar i butiken på Åland beror på att butikens sortiment är under pågående uppdatering.
I ett mejl skriver hon att de svenska prislapparna ändras manuellt och att personalen behöver några arbetsdagar på sig att ändra prismärkningen på alla varor.
Bild
– Förseningen är givetvis olycklig men vi gör alltid vårt bästa för att genomföra dessa ändringar så snabbt och precist som möjligt.
Hon uppger även att det är viktigt för företaget att betjäna sina kunder på deras egna språk och att Åland är en viktig marknad för Jysk.
– Vi värdesätter det förnyade näringstillstånd som tilldelats oss i början av året. Vi är strikta med att följa lagar och förordningar och vi har ett gott samarbete med olika myndigheter.
Har fört diskussioner
Civilminister Ingrid Zetterman ansvarar bland annat för rättsliga frågor i landskapet.
Många artiklar i Jysks butik saknar prislappar och produktinformation på svenska, bryter företaget mot näringsrätten?
– Tillståndsvillkoren säger att det ska vara på svenska. Landskapsregeringen har på tjänstemannanivå fört goda diskussioner om saken med Jysk. Jag vill understryka att Jysk inte är den enda affärsverksamheten på Åland som i vissa sammanhang använder finska som affärsspråk.
Ingird Zetterman säger att man får räkna med att störningar förekommer inom alla affärsverksamheter.
– Landskapsregeringen varken kan eller vill stänga ner affärsverksamheter på grund av tillfälliga störningar. Rätten att bedriva näring är sedan länge skyddad av lagstiftningen.
Näringsrätten fungerar
Ingrid Zetterman uppger att hon på det stora hela upplever att näringsrätten fungerar som den ska.
– Det finns ett regelverk som de allra flesta näringsidkare följer, vissa mer än andra. Syftet med regelverket är att trygga det svenska språkets ställning och jag upplever att det på det stora hela fungerar bra.
Hon säger att landskapsregeringen regelbundet följer upp att åländska näringsidkare följer näringsrätten.
– Tillsynsmyndigheten har alltid möjlighet att genomföra tillsyner och ibland inkommer även tips från allmänheten.
Vilka åtgärder vidtas om om en näringsidkare bryter mot näringsrätten?
– Då kan en normal tillsyn genomföras, sådana syftar till att föra dialog och att hjälpa näringsidkaren på rätt och inte att stjälpa själva affärsverksamheten. Dialogerna brukar utmynna i att näringsrätten efterlevs korrekt.