Ålands landskapsregering och Ålands ömsesidiga försäkringsbolag anhåller gemensamt om stadsplaneändringar för två tomter i närheten av bussplan i centrala Mariehamn.
Det handlar om tomterna där bland annat polishuset och Elvaruhuset ligger i dag.
Landskapsregeringen vill både utöka polisens utrymmen och placera ytterligare en myndighet, möjligtvis Ålands arbetsmarknads- och studieservicemyndighet (Ams), i sin nya byggnad. Ömsen planerar att bygga ett nytt affärs- och bostadsvåningshus.
Stadsarkitektkansliet har tagit fram ett förslag till stadsplaneändring som möjliggör projekten. Tomternas arealer omfördelas så att landskapsregeringens tomt blir större.
– Planförslaget förtätar innerstaden, skapar utrymme för mer boende i nära anslutning till service och mer utrymme för landskapets förvaltningar, står det i beredningen.
Ökad byggnadsrätt
De nya byggnaderna föreslås få tre och en halv våningar mot Strandgatan och en till två våningar mot Servicegatan. Det är högre än de byggnader som står där i dag. Men enligt beredningen följer det nya våningstalet generalplanens intentioner.
Förslaget innebär även en ökad byggnadsrätt.
Stadsarkitektkansliet vill att landskapsregeringens nya förvaltningsbyggnad och det nya bostadshuset ska ges olika karaktär.
Stadsutvecklingsnämnden godkände i måndags förslaget till stadsplaneändring. Ärendet ska nu passera stadsstyrelsen, ställas ut och så småningom tas upp för beslut i stadsfullmäktige.
En av företagarna som berörs är Jan Björklund som sedan 1993 har hyrt övervåningen i det röda huset intill polishuset för sitt företag Jannes båtkapell.
Han har fått besked om att han måste flytta nästa år.
– Då ska det börja rivas, säger han.
Flytten går troligtvis till lokaler utanför stan.
– Det blir färre företag i stan.
Jan Björklund planerar att fortsätta med företaget i två år till.
Hur känns det att behöva flytta?
– Det är synd. Jag skulle ha velat sluta innan dess.
Badstuga från 1800-talet
Jannes båtkapells lokaler ligger i övervåningen, som byggdes på 1950-talet. Den nedre våningen är betydligt äldre. I beredning av stadsplaneändringen står att byggnaden representerar den absolut sista resten av hantverkarnas och industriernas Strandgata.
Stenbyggnaden har ett välvt mellantak på järnvägsräls. Den uppfördes i slutet av 1800-talet som ”Fahlers bastu”. Folke Wickström och Jerker Örjans skriver om byggnaden i ”Boken om Mariehamn”.
– Den byggdes av Hugo Alfred Fahler, som levde 1853–1909. Han kom från norra svenska Österbotten, säger Jerker Örjans.
Hugo Alfred Fahler kom till Mariehamn 1881 och startade ett garveri där Nyfahlershuset ligger i dag. Han byggde även Fahlers bastu, som fungerade som badstuga ända in på 1930-talet.
– Det var den första stora badstugan i Mariehamn. Den var viktig eftersom man på den tiden inte hade rinnande vatten eller avlopp, säger Jerker Örjans.
”Bör dokumenteras”
Fahlers bastu är inte k-märkt. I stadens förslag till planbeskrivning står att byggnaden troligtvis uppfyller kriterierna för en kulturhistoriskt värdefull byggnad och att den skulle kunna skyddas, eller införlivas i byggnadsprojektet, om markägaren vill det.
– Rivs byggnaden borde man i alla fall dokumentera den väl, både före och under rivningen. Den har ett tegelvalv, byggt av tegel och järnvägsräls. Det är lite speciellt och skäl nog att dokumentera byggnaden om den rivs, säger Jerker Örjans.
Även de övriga husen på området ska rivas för att byggnadsplanerna ska kunna verkställas. Företag som berörs av det är bland annat El Ab/Elvaruhuset och Bisses reklam.
Anna Jakobsson